PUBLICITAT

En relació amb el Clot d’Emprivat

La primera revisió del Pla d’Ordenació i Urbanisme de la Parròquia d’Escaldes-Engordany (POUPEE) va ser aprovada en data 25 de juny del 2018 per unanimitat dels membres del comú. Sí, per unanimitat. Tots els consellers tant de la majoria com de l’oposició formada per Liberals d’Andorra i el Partit Socialdemòcrata van poder participar i van donar suport a l’esmentada modificació. Ho van fer, vull pensar, perquè creien que és una bona eina que ha de permetre desenvolupar un urbanisme a la nostra parròquia més sostenible i que potenciï encara més la qualitat de vida dels nostres ciutadans.

És evident que dins de la revisió del Pla, la modificació número 14 que es refereix al Clot d’Emprivat és la que més interès ha generat. Per explicar-ho de manera molt planera la nova normativa preveu una alternativa a l’ordenació anterior amb la qual s’admeten una major altura de les edificacions (fins a un màxim de 20 plantes) però amb unes limitacions d’ocupació i l’obligació de crear diferents espais d’ús públic a nivell de carrer (fins a un 15% de la parcel·la). Cal recordar però que aquesta modificació no va suposar en cap cas un augment de la volumetria permesa. El comú, després de dos anys d’estudis tècnics, va estimar que era millor per a la qualitat de vida dels ciutadans evitar reproduir al Clot d’Emprivat un urbanisme tan dens com existeix en altres parts del país (per exemple al barri de Prada Ramon d’Andorra la Vella) i apostar per tenir una zona amb edificis més alts però amb més espai d’ús públic a peu de carrer. Amb la cessió per a ús públic dels quatre projectes aprovats fins ara pel comú més de 1.600m2 esdevindran places i zones verdes en benefici de tots els ciutadans.

Llegia l’altre dia un article publicat en aquest mateix mitjà titulat Un altre Clot d’Emprivat és possible i que signa el Sr. Jordi Moreno en tant que número 2 de la candidatura d’Unió X Escaldes-Engordany. En primer lloc he de dir que em va sorprendre una afirmació que no puc deixar de rebatre quan afirmava que «Malauradament, la realitat no té res a veure amb la projecció que van fer els promotors...». Discrepo absolutament de les seves paraules. La realitat correspon a allò que va ser aprovat per unanimitat per tots els consellers comunals. De fet, qualsevol ciutadà pot accedir tant al BOPA com al lloc web del comú per comprovar-ho. El que amaga aquesta desafortunada afirmació és un canvi de postura radical.

Aquest canvi en el posicionament de Liberals d’Andorra ja va ser anunciat fa uns mesos. Concretament en el ple de comú del 19 d’agost passat, el Sr. Higini Martinez-Illescas va manifestar que «s’havia adreçat a ell un propietari d’una parcel·la del Clot d’Emprivat el qual ha proposat al comú alliberar més d’un 15% en planta de carrer a canvi de construir més metres quadrats en alçada –fins i tot acceptaria construir-ne menys dels que li correspondria–»

És cert que des d’un punt de vista estrictament econòmic a ningú se li escapa que les plantes més altes d’un edifici són les que qualsevol promotor immobiliari pot comercialitzar a un preu més elevat sobretot si són destinades a habitatge. Però també és evident que un comú no pot únicament tenir en compte els legítims interessos d’uns quants sinó que ha de vetllar perquè el conjunt dels ciutadans disposin de les millors condicions de vida possibles. En aquest cas concret, la proposta formulada pel Sr. Jordi Moreno (de la que desconeixem si disposen d’informes tècnics i jurídics que l’avalin) sembla improvisada i no té en compte multitud d’altres factors que podrien fer minvar la qualitat de vida dels veïns com poden ser l’estètica global o una evident disminució de la claror per la reducció de la llum natural. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT