PUBLICITAT

Qüestions de salut

FRANCESC RODRÍGUEZ

Encara que breument, avui em vull referir a dues qüestions lligades amb la salut de les persones. En la primera, per denunciar –a rel d'una notícia apareguda als mitjans relativa a un tràfic de ronyons, ara fa uns anys, que va tenir com a protagonista un grup hospitalari sud-africà– una pràctica que mou molts diners i que va clarament contra la dignitat de la persona, com és el tràfic d'òrgans humans; la mateixa notícia xifrava en 15.000 el nombre de ronyons que anualment són motiu d'aquesta pràctica. En massa països la legislació penal al respecte continua essent massa laxa –quan no inexistent– per poder fer front de forma mínimament eficaç a aquest flagell. No se com, però hauríem de poder influir perquè necessitats econòmiques flagrants no portin a cap ésser humà a caure a les mans de les màfies que promouen aquest tipus d'accions.

En un altre ordre de coses, també em vull referir a la presentació a tràmit parlamentari, ara fa un parell de dies, d'una iniciativa legislativa popular relativa a la regulació del consum de tabac. Penso que cal veure aquesta iniciativa com un interès per part dels promotors per incidir de forma positiva en la salut de la població en general, més enllà d'argumentaris –a favor o en contra– basats en guanys o costos econòmics empresarials o socials. Sense entrar ara a valorar fins on cal anar en les limitacions que cal imposar perquè ningú que no ho vulgui es vegi perjudicat pel fum del tabac, penso que cal tenir molt present el fet que un percentatge significatiu de la població adulta d'Andorra hagi volgut donar expressament suport a aquesta iniciativa. També, que legislar sobre la qüestió és necessari si es vol promoure una millor convivència i, sobretot, incidir positivament en la salut de les persones.

A la veïna Espanya es xifra anualment en més de 2.000 el nombre de morts de fumadors passius causades pel tabac. Aquesta xifra, malgrat ser baixa en relació amb les 55.000 persones fumadores que hi moren cada any per culpa del tabac, és prou significativa.

Historiador



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT