PUBLICITAT

La debilitat d'Espanya

CARLOS CARNICERO

Mentre continuen els atropellaments i l'apagada informativa al Sàhara que fan preveure els pitjors pronòstics quant a la tortura i la violació sistemàtica dels sahrahuis detinguts, el president del Govern d'Espanya ha estat clar: «hem de posar per davant els interessos d'Espanya». ¿Què queda d'aquell Zapatero que va retirar les tropes de l'Iraq malgrat la deterioració que va suposar aquella mesura en les relacions amb el país més poderós de la terra?

Per evidenciar l'entreguisme d'Espanya amb el Marroc, la ministra Trinidad Jiménez va fer un vademécum dels nostres interessos –des de la seguretat antiterrorista, a la immigració il·legal, passant pels interessos econòmics de les empreses espanyoles– en el que en realitat era una llista de debilitats que garanteixen que el Marroc pugui actuar amb brutalitat i impunitat en el Sàhara i pugui maltractar i fins i tot assassinar a ciutadans espanyols sense que el govern –¿socialista?– s'atreveixi si més no a condemnar aquestes actuacions ignominioses ni prendre cap iniciativa internacional ni en el si de la Unió Europea.

Queden pocs punts de connexió entre el PSOE i el Govern amb el seu electorat natural. Cada dia que passa, un nou desistiment de principis que semblaven ser la pedra angular d'un projecte socialdemòcrata. Les idees i els projectes han estat substituïts per un fred calculo electoralista i per una política d'oportunitat aliena als principis que se suposa que haurien de ser els prioritaris. I a més el càlcul està equivocat.

Com en tants altres assumptes, Zapatero està demostrant una absència intel·lectual de principis i projectes. El Papa li diu a la cara que Espanya està en una situació de «laïcisme agressiu» similar al de la Segona República, i la diplomàcia espanyola i el PSOE no només callen sinó que li regalen a l'Església l'incompliment de la promesa electoral de la Llei de Llibertat Religiosa. Diu Zapatero que no hi ha consens per aprovar-la: ¿N'hi havia per elaborar l'Estatut de Catalunya o la Llei de Memòria Històrica?

L'evolució de Zapatero cap a l'oportunisme no només no va fer-li guanyar un vot sinó que li va a crear una bretxa amb el seu electorat natural que ja no tindrà temps de salvar. Com que Zapatero no ha volgut saber res del passat, potser no sàpiga que els acords de Madrid són il·legals i que el deute d'Espanya amb el poble Sahrahui és tan important, almenys, com el que ell considera la «defensa dels interessos d'Espanya» que consisteix a deixar que el Marroc faci el que li doni la gana amb la nostra política exterior.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT