La mala fama d'octubre
Els mercats han viscut un nou octubre i aquesta vegada ho han passat de millor ratxa. La mala fama que acompanya a aquest mes es va superar a la borsa espanyola amb un guany de l’IBEX de gairebé el 3 per cent. Alguns resultats empresarials millor de l’esperat pels analistes i el millor comportament dels bancs en el conjunt del mes van aconseguir passar octubre, encara que el camí no està ni molt menys buidat. La setmana començarà amb dades macroeconòmiques importants i els pronòstics no són unànimes. El selectiu espanyol no aconsegueix trencar la barrera dels 11.000 punts i per a molts es considera l’arribada d’una mica de llum al mercat.
La setmana va acabar, en tot cas, en negatiu, un 2,5 per cent. Els bancs no van tenir en aquestes cinc jornades el seu millor moment. A Espanya, hauran d’afrontar xifres descomunals i les normes imposades per Basilea no fan presagiar res de bo. El crèdit es va a posar difícil i a preu d’or. Ja ha advertit el Banc d’Espanya que hauran d’anar amb compte amb la guerra dels dipòsits iniciada fa uns mesos per captar fons. Tampoc els resultats que es van coneixent són per tirar coets el que fa als inversors encara més recelosos. Prova que els mercats estan porucs és la imparable pujada de l’or, que ha tocat un nou rècord.
En aquest ambient, alguns analistes creuen que es pot produir una caiguda borsària de cert calat, que podria ser aprofitada per comprar, ja que després vindria un moviment alcista de certa consistència. És veritat que l’economia nord-americana ha produït algunes bones dades, però cal esperar a noves pistes per fer una previsió una mica més precisa. A Espanya, vam conèixer l’EPA, encara que amb algun parany. S’ha generat ocupació, però bàsicament en el sector públic. El sector privat segueix destruint ocupació i la taxa d’atur no s’allunya molt del 20 per cent de la població activa. Són unes dades pèssimes que indiquen que l’economia no va ser capaç ni tan sols en el trimestre de l’estiu, del turisme, de trencar el comportament negatiu d’aquesta variable. La falta de confiança i de mesures per part del Govern, que sembla haver tirat la tovallola, segueix present i no hi ha gens en l’horitzó que faci pensar en un canvi.
Per a més informació consulti l'edició en paper.