Maneres d’estimar
Hi ha moltes formes d’estimar i estimem diverses persones i de manera diferent. Parlem d’amor quan ens referim a la nostra parella, ‘el meu amor’, diuen els més embafadors. Però només distingim entre ‘amor cortès’, ‘amor lliure’ i ‘amor platònic’. Ara bé, a l’antiga Grècia, hi havia mots diferents per parlar d’amor i, de fet, algunes d’aquestes paraules han arribat a la nostra llengua tot i que el significat s’ha trasmudat.
El que actualment anomenem ‘caritat’ ve del llatí ‘caritas’ i significava amor a Déu, igual que el terme grec ‘àgape’, que era l’amor al proïsme. Es referia a un sentiment incondicional que no volia ser correspost perquè s’entenia com un amor desinteressat, sense esperar res a canvi. L’àgape té força connotacions religioses però podem trobar aquest mot al nostre diccionari també amb el significat d’un ‘àpat entre amics’.
En oposició a aquest amor pur i espiritual, els grecs tenien el terme ‘eros’, de fet, tots hem sentit a parlar del déu de l’amor en la mitologia grega i del seu homòleg romà, Cupido, famós per les seves sagetes. Per això, tenim paraules com erogen, erotofòbia o erotomania, entre altres, amb el prefix grec ero- que significa amor sexual. I és que els grecs entenien ‘eros’ com un amor de caràcter sexual, sempre en relació amb la matèria, la sensualitat i la passió.
Però què en seria de l’amor sense la fidelitat? Doncs per expressar aquest concepte els grecs parlaven de ‘fília’ i, de fet, valoraven aquest tipus d’amor per sobre del desig sexual. Per això, utilitzem el terme fília quan tenim un sentiment de ‘simpatia apassionada envers alguna cosa’. Finalment, els grecs es referien a ‘storge’ quan tenia lloc un amor purament familiar.
Avui, malgrat que no especifiquem de quina manera estimem, continuem tenint els mateixos sentiments que tenien els grecs, tot i que sembla que les relacions d’amistat han canviat. Parlem d’uns suposats ‘amics’ de Facebook i tenim ‘seguidors’ a Instagram i a Twitter però el més cotitzat són els ‘m’agrada’, i dic cotitzat perquè se’n pot treure rendiment econòmic, es tracta de saber potenciar ‘l’amor propi’. A més, allò que ens costava tant d’entendre dels medievals, el tòpic de l’amor de lluny, actualment està a l’ordre del dia amb el Tinder, perquè si fas un ‘match’ pots trobar ‘l’amor de la teva vida’ o ampliar l’agenda de ‘follamics’.
Afortunadament però encara existeix l’amor sincer i incondicional, l’amor fraternal i també el més desenfrenat. A més, encara hi ha amors desinteressats i persones que fan les coses per ‘amor a l’art’. I en funció del nostre parlar direm ‘t’estimo’, ‘t’estimu’, ‘t’estim’, ‘t’estime’ o ‘t’estimi’, perquè el que és segur és que l’amor no morirà mai!