PUBLICITAT

¿Culpa dels funcionaris?

FERRAN COSTA

Per primera vegada, la setmana passada les tres organitzacions que apleguen el gruix els empresaris andorrans, la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial Andorrana i l’Empresa Familiar Andorra varen organitzar un acte plegats. La jornada, que es va allargar quatre hores, tractava de la crisi econòmica que ens afecta, analitztant-ne els motius en perspectiva i proposant solucions a curt, mig i llarg termini. No cal dir que, vist el nombre dels assistents, l’acte va ser un èxit i deixa clar que els sectors productius del país estan per la labor de posar fil a l’agulla i tirar endavant.

Els economistes allí presents que aportaren les analítiques inicials, amb tota la cruesa de les xifres i les estadístiques, posaren èmfasi en la més que necessària reforma del sector públic. Les xifres no quadren, i tant al Govern com als Comuns, per dir-ho planer, s’ha estirat més el braç que la màniga. Vista la situació, una no acció imminent fa allargar l’agonia.

De fet, al carrer i als fòrums d’opinió fa dies que se’n parla de la necessitat de reformar les administracions. Massa cops, però, sembla que els culpables siguin els propis funcionaris. Res més lluny de la veritat. Que jo sàpiga, tots nosaltres podem optar a una plaça de funcionari i si no ho hem fet tindrem els nostres motius. Potser és que aquests avantatges idíl·lics i aquests sous astronòmics que alguns asseguren no ho són tant a l’hora de la veritat. Aquestes crítiques ferotges contra un sector públic, indispensable pel bon funcionament del país, caldria en tot cas adreçar-les a aquells polítics que han permès el sobredimensionament, que és el verdader problema actual, i reclamar-los les solucions oportunes. I de responsables polítics, ara i abans, n’hi ha de totes les ideologies, totes, tant als comuns com al govern.

Hi ha moltes fórmules per reduir el pes de l’administració, i moltes d’elles no qüestionen ni un sol lloc de treball; entre elles hi ha, per exemple, fomentar la mobilitat i evitar noves contractacions. Ens cal un lideratge fort i valent per reconduir el país.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT