PUBLICITAT

Les fires de la Seu

SOL GASCH

Avui dia 16 i demà 17 es celebra a la ciutat de la Seu la Fira de Sant Ermengol tot i que la festivitat de Sant Ermengol no és fins el 3 de novembre. El 1993 els prohoms i comerciants de la ciutat van decidir traslladar la fira al tercer cap de setmana d’octubre conservant però el nom de Fira de Sant Ermengol. La Fira té la seva història vinculada a la situació de la ciutat. La Seu neix a redós de Santa Maria d’Urgell i el bisbe és el senyor feudal de la Seu i de tot el bisbat. La Seu, cruïlla de camins i ciutat episcopal, ha estat des de sempre un lloc de pas i per tant un punt important en les relacions comercials entre els pobles veïns.

Tenim documents medievals que avalen la Seu com a centre comercial de primer ordre. Ja al segle IX, el bisbe Guisad aconseguí un precepte del rei franc Carles el Calb pel qual rebia el delme –desena part– del ferro i de la pega de les Valls d’Andorra i una tercera part dels impostos que gravaven les mercaderies i el dret de pas dels mercaders Al segle XI, els comtes d’Urgell Ermengol II i Ermengol III ratifiquen tots aquests privilegis econòmics als canonges de Santa Maria d’Urgell, augmentats pels delmes de les paries cobrades als àrabs. Des de llavors que es celebraven dues fires: una per la Mare de Déu d’agost i l’altra per Sant Miquel, ha plogut molt. Del meu record teníem a primers de novembre una Fira bàsicament agrícola i ramadera, per tant res a veure amb la Fira d’avui, que ens ofereix molts i variats productes, moltes fires dintre la Fira, des del producte estrella dels formatges i el fet i pastat a la Seu fins a les parades de roba, passant pels cotxes, l’artesania i un llarg etcètera.

El bestiar ha estat traslladat a la Fira de Primavera amb els famosos concursos de la vaca bruna del Pirineu. Enguany la Fira de Sant Ermengol ha estat precedida per una jornada de reflexió celebrada el passat dia 7 a l’arxiu comarcal de l’Alt Urgell sobre la importància de fires i mercats a l’Alt Pirineu i Aran. Arcadi Castilló, director de l’IDAPA, ha remarcat la necessitat de que a part del intrínsec valor comercial que justifiquen les fires, aquestes han de ser cada vegada més un atractiu turístic del territori.

Historiadora



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT