Territori de producció ecològica i de qualitat
Dijous hem dotat Andorra d’una regulació sobre la producció ecològica i sobre els règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris.
La Llei vigent d’agricultura i ramaderia de l’any 2000 regula les certificacions de certs productes agraris com són la carn fresca i els vins produïts a Andorra. Certificacions que acrediten la qualitat controlada del producte, però que excloïen els productes alimentaris com les confitures elaborades amb fruita importada, els embotits tradicionals fets amb carns importades (com la bringuera feta al país) o les cerveses artesanes produïdes a Andorra.
Vist el creixement actual de la demanda de productes ecològics i de proximitat, vista la realitat del nostre país –que no pot competir en quantitat sinó en qualitat–, i vista la necessitat de donar eines per a la diversificació del sector agrari, s’ha treballat la llei que regula la producció ecològica i els règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i que des d’aquest dijous és una realitat.
És cert que les iniciatives vinculades a la producció local són febles en relació al conjunt de l’activitat econòmica del país, però és innegable el valor afegit que aporta tant per als consumidors nacionals com per als turistes que ens visiten el reconeixement sota els paràmetres de la Unió Europea com a producció ecològica o règim de qualitat que podran exportar els seus productes al mercat internacional. Així, els productes andorrans al mercat europeu tindran una visibilitat gràcies als distintius de qualitat i a la certificació de producció ecològica que ofereixen una informació coneguda, clara i precisa.
Tenim una llei que estableix un marc normatiu propi en matèria ecològica i de règims de qualitat, bo i assegurant la preservació del medi, alhora que posa en valor el patrimoni cultural i gastronòmic del país.
Des de DA, la intenció és proporcionar un reconeixement i una regulació jurídica d’aquest tema però també impulsar la creació de noves iniciatives amb productes agraris i alimentaris que permetin als productors dur a terme una conversió i/o transició, sovint difícil i costosa, per poder garantir una viabilitat i un fortalesa del sector agroalimentari. El que està clar és que tenim un sector primari que s’adapta a la nostra orografia de país i les produccions són limitades, vist que som un país de muntanya.
Voldria aprofitar per donar les gràcies a tots els que han participat amb l’objectiu que Andorra pugui tenir una llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris: a la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Cavó, al director del Departament d’Agricultura, Landry Riba, als productors agrícoles i artesans d’Andorra (per la seva col·laboració), a l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) per les seves aportacions, i als grups parlamentaris, per les seves esmenes constructives que han millorat la llei.