PUBLICITAT

Tots Sants

Aquesta festa, en la qual, actualment, es barregen elements i rituals procedents tant del cristianisme com de creences celtes, en la que recordem els nostres familiars que ja no hi són entre nosaltres, ha anat canviant i impregnant-se cada vegada més dels costums de Halloween o la Nit de Bruixes procedents d’aquesta festa d’arrels anglosaxones que hem importat dels Estats Units d’Amèrica.
Ara, per Tots Sants, a més dels costums tradicionals d’anar al cementiri a portar rams de flors per retre homenatge als morts, representar el Don Juan Tenorio de Zorrilla (només en alguns indrets d’Espanya), narrar històries de por al voltant de fogueres, menjar panellets, ossos de sant, bunyols de vent o farcits, moniatos, castanyes i beure moscatell, etc. Les persones es disfressen (de bruixes, morts vivents, etc.) i fan festes amb decoracions fantasmagòriques, mengen pastissos en forma de tombes i zombis, veuen pel·lícules de terror, i els nens surten al carrer a demanar «truc o tracte».
A Alacant, també trobem tradicions com La Fira de Tots Sants de Cocentaina la qual té el seu origen documentat l’any 1346 quan Pere II de València i IV d’Aragó, conegut com el Cerimoniós, concedeix a Cocentaina el «Privilegi de la Fira».
Més tard, l’any 2007, l’Agència Valenciana de Turisme va declarar aquesta fira, que se celebra entre el 1 i el 5 de novembre, com a Festa d’Interès Autonòmic i el 2012 va ser declarada com a Festa d’interès nacional. Es tracta d’un gran esdeveniment que es combina amb actes culturals i tradicionals com, per exemple, el Joc de la Sortija —en aquesta exhibició es mostra com antigament es jugava amb els cavalls per agafar una mena d’anell—, el Trofeu de Pilota Valenciana i les exhibicions de muntada i doma eqüestre.
També destaca en aquesta Fira de Tots Sants el Mercat Medieval amb els seus diferents espais: el Porrat, el Call i el Soc Àrab. En aquest mercat es fan més 200 actuacions durant els tres dies de fira entre les que hi ha la dansa, el teatre, malabars, música i les habituals parades d’artesans.
A València també s’ha fet costum visitar per Tots Sants el Museu del silenci, el qual proposa diferents recorreguts culturals pel Cementiri General de València per tal de poder conèixer la seva riquesa patrimonial, històrica i cultural i retre homenatge a il·lustres personatges valencians com Vicente Blasco Ibáñez, Joaquín Sorolla, etc.
Ara la decisió és teva. Pots celebrar una o altra tradició segons la teva preferència o, com faig jo, una mica de totes dues.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT