PUBLICITAT

L’assemblea de la OSCE

La sessió de tardor de l’assemblea de l’OSCE-PA s’ha celebrat al centre de congressos d’Andorra la Vella aquests dies 3, 4 i 5 d’octubre amb la participació de prop de 400 persones.
Les felicitacions rebudes per part dels nombrosos participants, en finalitzar la sessió, no només han estat  orientades a l’organització sinó també als temes que la delegació andorrana va sol·licitar posar a debat en aquesta assemblea. Hem pogut gaudir d’un gran nombre d’intervencions per part dels països presents a l’assemblea, un fet que demostra preocupacions comunes.
La ciberseguretat, el canvi climàtic i l’educació han suscitat un gran interès per part dels participants i el debat ha estat ric i profitós.
Com va remarcar molt bé la ministra de Medi Ambient, Agricultura  i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, per tal de resoldre les preocupacions comunes són necessàries solucions globals, d’àmbit internacional, per fixar un marc comú d’intervenció, cooperació i solidaritat entre els diferents estats i alhora facilitar aplicacions de mesures i accions locals. Aquesta afirmació és vàlida per als tres temes exposats en les diferents comissions de treball que s’han dut a terme aquesta setmana.
En nom de la delegació andorrana, vaig recalcar el paper primordial que els parlamentaris han de desenvolupar prop dels seus respectius governs, exigint així que tots ells signin i ratifiquin els convenis i tractats internacionals relacionats amb cada un dels tres temes debatuts. És l’única manera de prendre compromisos reals que impliquin actuacions locals. Només la suma d’aquestes accions  pot comportar solucions i avenços significatius per fer front a aquests grans reptes i garantir una sostenibilitat durable en el temps, una estabilitat i una convivència dels pobles en pau: «És obligació i responsabilitat de tots nosaltres, els  polítics, i hem d’actuar ràpidament perquè el temps ens atrapa».
Així mateix vaig aprofitar per recordar que Andorra ha fet els deures, ha signat i ratificat els corresponents convenis.
Vaig destacar, d’una manera especial, el paper de l’educació. L’educació és una paraula que s’anomena sovint a les conferències i en les intervencions durant els debats a la OSCE, però és la primera vegada que el bureau de l’OSCE  inclou el tema de l’educació com a monogràfic de debat dins una comissió.
Em felicito d’haver escollit aquest tema i que hagi estat debatut a casa nostra. Andorra té un sistema educatiu particular, on conviuen tres sistemes públics: francès, espanyol i andorrà. Es va valorar molt positivament el sistema educatiu andorrà. Es va recalcar que encara hi havia molts infants i joves, especialment noies, que no tenien accés a l’educació i, per aquest motiu, vaig demanar a les meves conclusions que l’OSCE treballés i aprovés una resolució relacionada amb l’educació.
Cal lluitar, i l’OSCE hi ha de tenir un paper rellevant, per exigir que tots els infants i joves estiguin escolaritzats. És l’eina primordial per a la transformació de la societat i garantir l’estabilitat i el desenvolupament.
Andorra ha demostrat que tot i ser un petit estat, vol i pot fer part de les solucions globals que requereixen d’un compromís real i d’actuacions locals. Els nostres ponents, els quals vull agrair en nom de la delegació, el ministre Xavier Espot i el Sr. César Marquina,  pel tema de la ciberseguretat, la ministra, Sílvia Calvo i el Sr. Carles Miquel, pel tema del canvi climàtic i el ministre Èric Jover i la Sra. Ester Vilarrubla, pel tema educació, van poder-ho demostrar amb les seves excel·lents ponències. Acabo agraint la col·laboració de tots aquells que han fet possible l’èxit d’aquesta assemblea. Moltes gràcies a tots.
Consellera general de DA

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT