PUBLICITAT

Respectar els altres

Per què ens costa tant respectar les idees i l’opinió dels altres és una pregunta que no deixo de fer-me cada dia. Jo crec que si tothom fos capaç de fer-ho tot seria més fàcil i ens estalviarien molts problemes. El que no és admissible de cap manera és que hi hagi persones que creguin tenir el poder de la veritat a les seves mans i tracten d’imposar per la força les seves creences als altres.
Aquest comportament intransigent d’algunes persones comporta que de vegades sentim por a l’hora de donar la nostra sincera opinió sobre alguna cosa ja que pensem que en dir-ho, els nostres amics, companys o fins i tot familiars; poden enfadar-se amb nosaltres. Un altre problema pot consistir en la falsa, però molt arrelada creença que la nostra opinió no pot ser tan important i útil com ho puguin ser les dels altres. Així que acabem guardant-nos dins el que pensem i aquesta actitud no és per descomptat la més aconsellable. Si alguna cosa cal tenir molt clara és que totes les idees de les persones són vàlides, importants i respectables ja que la diferència d’opinions ens enriqueix.
Per tant, hauríem de sentir-nos lliures per opinar, però també hauríem de aprendre a respectar i escoltar atentament les idees dels altres, sense sentir-nos atacats i sense enfadar-nos, i rebutjant la idea que aguaita la nostra ment que per la raó de pensar diferent serem socialment rebutjats.
Aquest respecte cap al nostre proïsme, del qual la nostra societat actual cada vegada sembla emmalaltir més, ha de ser un valor inculcat des de la infància i convertir-se en un hàbit treballat diàriament.
Però, per què ens costa tant suportar les diferències? Segons els psicòlegs, la raó més important per la qual a algunes persones els costa respectar l’opinió dels altres és perquè no són capaços de respectar-se a si mateixes. Un altre factor important és la poca importància que atorga la societat actual a valors tan importants com el respecte, la humilitat, la tolerància i al dret a escoltar i a ser escoltat dins d’un mateix grau d’igualtat.
No obstant això, amb força de voluntat, qualsevol persona pot ser capaç d’aprendre a combatre els prejudicis i a acceptar les diferències d’opinió, de paraula, de pensament i de gènere dels seus congèneres. Encara que als més petits els resulta molt més fàcil. El procés és més complicat quan s’és adult i no s’ha adquirit aquest valor. A vegades s’aprèn estavellant-se amb una altra persona, amb la seva pròpia realitat o per acomodament.
Així que per comprendre els diferents punts de vista dels altres el més important de tot és intentar posar-nos en la seva situació i mai dir-los que estan equivocats basant-nos en les nostres pròpies idees. Les nostres creences i idees al final poden ser tan correctes com les seves.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT