PUBLICITAT

S’apaga ATV al Pirineu

Sis anys després, Andorra Televisió deixa de sintonitzar-se a través de la TDT a les comarques de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Cerdanya, un cop ha expirat el contracte de distribució que van signar al seu dia la radiotelevisió pública i Andorra Telecom. El cost anual del servei era de 120.000 euros, que assumia l’operadora de telecomunicacions com a responsable de les xarxes andorranes de televisió i que ara ha decidit deixar de fer-se’n càrrec.
A la compareixença que habitualment fa el ministre portaveu els dimecres, Cinca justificava la decisió: d’una banda, perquè RTVASA fa temps que aposta clarament per la difusió via internet i, segons el seu parer, la televisió i el seu consum han canviat molt durant els darrers anys, i, d’altra banda, va esgrimir motius de qualitat tècnica per argumentar que no tenia «gaire sentit» continuar tenint una despesa tan elevada cada any.
Tot i que no posem en dubte la deficient qualitat tècnica de les emissions –l’operador responsable del múltiplex les oferia en 4:3 i amb incomptables talls–, la tasca que ATV ha exercit fins ara a les comarques veïnes meridionals ha estat essencial. La nostra televisió nacional, a banda d’informar sobre tot allò que passa al Principat, oferia notícies de les comarques pirinenques. Des d’ara si aquests teleespectadors volen seguir aquesta actualitat, ho hauran de fer necessàriament i exclusiva a través del web de la radiotelevisió pública, www.andorradifusio.ad.
Fa sis anys que l’acord de reciprocitat entre els governs andorrà i català estava en vigor i que els municipis pirinencs de Catalunya rebien la imatge d’ATV a les seves llars. Aleshores es va decidir que Andorra TV ocupés una freqüència destinada en principi a un dels canals públics de les comarques pirinenques, a la qual, en plena crisi econòmica i per manca de recursos financers, els consells comarcals i els ajuntaments de la zona van haver de renunciar.
Des de l’anunci del tancament, consumat el dia 1 de juliol, hi ha hagut diverses mobilitzacions. La Plataforma per la Llengua, entitat civil que vetlla per l’estatus i el reconeixement de la llengua catalana, ha denunciat mitjançant un comunicat que la decisió de deixar d’emetre Andorra Televisió en aquestes comarques del Pirineu català incompleix el conveni signat en matèria de televisió transfronterera entre la Generalitat, el Govern d’Andorra i sis ajuntaments catalans l’any 2010, en el qual es comprometien a garantir que els continguts d’Andorra Televisió es distribuïssin a diferents llocs del Pirineu.
Segons la seva denúncia, l’oferta de canals en català a la TDT queda reduïda i es priva la població del Pirineu d’aquesta vinculació constant amb la realitat andorrana, i s’exigeix a les parts implicades de trobar una solució que dugui de nou ATV a les llars pirinenques però amb els més alts estàndards d’emissió, és a dir, en format 16:9, amb la mateixa qualitat d’imatge que tenim al Principat i sense les contínues interrupcions que ha patit.
Crec que l’opció de poder accedir per internet a les emissions d’Andorra TV, per bé que factible, disminueix en gran manera la presència andorrana al territori. El fet que nosaltres deixem de tenir aquesta presència limita molt la projecció del Principat al nostre entorn i es perden clares oportunitats per fer que el nostre país reafirmi la seva capitalitat pirinenca, tal com li pertoca.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT