PUBLICITAT

Voluntaris per la llengua

Dijous passat va tenir lloc, un any més, la celebració de la ja tradicional festa de final de temporada del programa Voluntaris per la llengua, una iniciativa promoguda pel Servei de Política Lingüística d’Andorra.
El lloc elegit per a la celebració ha estat, novament, la Fada Ignorant on la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, a més de presentar la nova publicació del Servei titulada Voluntariat per la llengua. Quadern de consells i orientacions –un recull de consells per dinamitzar les trobades entre les parelles–, va lliurar els diplomes a tots els que van participar durant aquesta darrera edició del programa. Més tard, a més de prendre un pica-pica per sopar, vam poder gaudir de l’actuació musical en directe de l’Oriol Barri qui, a més de presentar i interpretar algunes de les cançons del seu primer disc Nosaltres, va animar a tot els assistent posant veu a  altres temes en català, alguns d’ells tan coneguts com L’estaca de Lluis Llach; Paraules d’amor de Joan Manuel Serrat, o Boig per tu de Sau. La veritat és que tothom s’ho va passar molt bé intentant acompanyar-lo en les cançons i proposant-li els temes que més li venia de gust sentir.
El programa Voluntaris per la Llengua, en el qual jo vaig tenir el plaer de participar tres vegades, va contar aquesta temporada amb la participació de 33 parelles lingüístiques. Com cada temporada, el Servei de Política lingüística va oferir tot un ventall d’activitats lúdiques i culturals gratuïtes per tal de dinamitzar les trobades entre els participants. Entre aquestes propostes s’inclouen entrades dobles per veure cinema d’estrena en català o per assistir al teatre o a concerts, reduccions en el preu de les entrades per assistir al Cineclub de les Valls, passaports per visitar gratuïtament tots els museus nacionals o visites guiades als museus, etc. Política Lingüística també va organitzar al llarg d’aquesta temporada una interessant xerrada sobre l’adaptació cultural, una visita guiada a l’exposició fotogràfica de Henri Cartier-Bresson i la celebració a Encamp del Dia Internacional de la Poesia on algunes de les parelles van tenir l’oportunitat de recitar poemes en català.
Com ja sabem, el programa Voluntaris per la llengua consisteix en trobar voluntaris, ensenyats i aprenents, que vulguin dedicar, almenys una hora a la setmana, a conversar en català amb la seva parella lingüística per tal de reforçar en els no catalanoparlants i els nouvinguts l’aprenentatge i l’ús del català oral.
 I de moment, i esperem que durant molt de temps, resulta una eina fonamental i indispensable per a la difusió de l’ús del català a Andorra. Si algú vol participar. recordar-li que Voluntaris per la llengua torna després de l’estiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT