PUBLICITAT

Suport a les refugiades

En veure les imatges que ens arriben de camps de refugiades com els d’Idomeni no podem evitar trobar-hi grans similituds amb les del camp d’Argelers. El camp on tantes de les nostres àvies i avis van acabar malvivint com a refugiades, conseqüència de la guerra.
És en aquest context que sentim que no podem restar indiferents davant la crisi de les refugiades que s’està produint al món occidental. I és que entenem? que en aquesta situació, no posar el nostre gra de sorra a favor de les refugiades significa col·laborar, indirectament, en la seva misèria. 
Per això, un grup de veïnes ens hem organitzat en la Plataforma de Suport a les Refugiades de l’Alt Urgell. Des de fa un mes ens reunim cada diumenge a dos quarts de set a la font del Passeig, per després pujar a la rotonda d’Andorra, on hem efectuat talls de trànsit.  Hem vist que l’acció ha generat rebuig per una part de les població andorrana i urgellenca i per aquesta raó, ens agradaria explicar-nos.
Entenem que, com a persones, davant del patiment de les refugiades, la societat té el deure moral de fer tot el que tingui a l’abast per intentar remeiar la seva situació. Vista la nostra incapacitat per actuar a l’arrel del problema; a les institucions europees, trobem que la millor eina que disposem és la pressió als òrgans locals per a què aquests influeixin en les institucions superiors. És aquí on entren el talls de carretera, amb la finalitat de pressionar les administracions urgellenques i andorranes, per a què la nostra protesta acabi afectant i així arribant els estats membres i als organismes de la UE.
Sabem que en solitari les nostres accions tindran poc recorregut. Per aquest motiu, estem preparant d’altres accions amb el propòsit d’estendre lluites com la nostra territori enllà, fent que la pressió s’exerceixi en xarxa i esdevingui efectiva.
Malgrat les imatges de refugiades i els patiments de la guerra civil i de la postguerra,  tinguin un gran impacte en la nostra  memòria col·lectiva, ens deixa atònites la passivitat que observem en el conjunt de la societat davant el drama de les refugiades. Per això considerem que es fa palès que aquest tema no és només una situació purament conjuntural, sinó que es tracta d’una autèntica crisi de valors de la societat occidental, crisi contra la que hem de lluitar.
És per aquest motiu, que no deixarem de mobilitzar-nos fins que els ajuntaments, governs i estats posin solucions sobre la taula i siguin efectives. I així, treballant entre totes, lluitem per posar remei a la crisi humanitària que s’està vivint a moltes de les nostres fronteres. Ens mou la solidaritat i el sentit de justícia, no només per a ajudar a persones indefenses que lluiten per seva la supervivència. També ens mou la defensa d’una societat occidental pels que hi hem nascut i la volem solidària, empàtica, amb sentit de cohesió i capacitat per assumir amb responsabilitat els conflictes. Protestem també doncs contra una societat occidental que ara sembla segrestada per uns valors que no porten a res de bo. Avui són les refugiades de Síria i demà poden ser altres grups els que facin de boc expiatori de les lluites de poder dels governants. 

Plataforma suport Refugiades Alt Urgell

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT