PUBLICITAT

Llibreries de vell

Aprofitant que vaig anar aquest cap de setmana a Barcelona vaig endinsar-me dins d’una d’aquestes llibreries que acumulen llibres i llibres fins al sostre, buscant alguna cosa sobre teatre antic. La veritat és que vaig trobar un par de cosetes que m’interessaven per la meva investigació i, a més, vaig gaudir molt regirant i remenant piles i piles de llibres. Perquè dins d’aquestes llibreries es pot trobar de tot. Hi ha llibres bruts, nous, amb taques, signats, desfent-se, folrats, amb dedicatòries especials, d’altres estan mutilats; n’hi ha que fins i tot tenen pasta de cuir. Hi ha munts de llibres, per terra, a la dreta, a l’esquerra, a dalt i de vegades l’escala no és suficient per arribar fins l’exemplar que desitgem veure.

La qüestió és que a les llibreries de vell tots els llibres tenen un passat i es troben allà per casualitat. I, de vegades, són també part d’un passat que qui els ven vol deixar enrere. Mentre que altres els cerquem amb molt d’anhel. I el teatre em vaig adonar, no és un gènere molt valorat perquè feia temps que ningú tocava aquests llibres i fullets en els quals s’acumulava la pols. Vaig poder comprovar que el que per a alguns constitueix una espècie de dèria per a d’altres no significa res.
 
No sé el què el destí, amb la seva revolució tecnològica, depararà a aquestes llibreries de vell. Moltes ja han anat desapareixent i gairebé no s’obren de noves. Però encara som molts, els que les mantenim amb vida. Mentre no deixem de cercar aquest llibres únics o insòlits, intentant trobar aquell que ens donarà un bon grapat de felicitat i sorpresa, seguirem acudint a elles a la cerca dels nostres tresors. I quan el que estàs cercant és una joia bibliogràfica s’entaula un regateig que sol acabar sempre amb l’obtenció de la preuada peça que vols ansiosament per augmentar la teva col·lecció.
 
Però d’on procedeixen tots aquests llibres que s’amunteguen dins d’aquest prestatges? Normalment, els llibreters els compren per quilos, però també els aconsegueixen, per exemple, de biblioteques personals que es posen a la venda o de fons descatalogats d’editorials. 
Tampoc no existeix un preu establert per a la compra de llibres vells, cada llibreter té els seus mecanismes per adquirir els exemplars i la seva forma de cotitzar el que se li ofereix. Hi ha llibreters que compren material gairebé de rebuig o escombraries amb un guany gairebé garantit, encara que a llarg termini.
 
El cert de tot això és que us recomano l’experiència d’entrar i regirar dins d’una d’aquestes llibreries. Sempre ens podrem trobar amb alguna sorpresa! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT