PUBLICITAT

Arriba Sant Jordi

ja ens estem apropant a aquesta esperada i assenyalada data en què a totes les terres catalanes se celebra el Dia del Llibre i la Fira de les Roses. Totes dues coses considerades com a símbols de la cultura i l ‘amor. Per tant, Sant Jordi és el nostre dia dels enamorats, i des del segle XV és costum que els homes regalen una rosa vermella com la sang a la seva estimada. Molt més tard es va afegir també el costum de regalar un llibre, aprofitant que es va començar a celebrar a tot arreu el dia del llibre.
 
Però, quin llibre regalarem, o ens comprarem –perquè també poden optar per fer-nos un petit obsequi a nosaltres mateixos– per Sant Jordi.
Si optem per alguna cosa del país, trobar poesia aquest any aquest any serà impossible. Així que esperem que els poetes i poetesses andorranes s’animin a delectar-nos aviat amb alguna novetat.
 
Per contra, el relat breu ha augmentat amb noves incorporacions. Als escriptors habituals s’han incorporat Pilar Burgués (Flaixos de llum blanca) i Teresa Colom (La senyoreta Keaton i altres bèsties). Així tindrem novetats, entre d’altres, d’aquestes dues escriptores, a més d’Iñaki Rubio (Contes), David Arrabal (El sueño infable) i David Gálvez (Res no és real).
 
També podem trobar narrativa infantil, llibres històrics i molts relats biogràfics. Sense cap dubte hi haurà on triar!
 
Sortint d’Andorra, entre d’altres, una de les novetats que més me crida l’atenció és Avenida de los Misterios de Jonh Irving protagonitzada per un escriptor d’origen mexicà, Juan Diego, de 54 anys que ara resideix a Iowa. Aquest home que a més de coixejar té problemes cardíacs, decideix emprendre un viatge cap a les Filipines per parlar de les seves novel·les. Durant aquest viatge que resultarà molt accidentat anirà recordant fragments de la seva vida que ens portaran a altra realitat diferent de la de l’escriptor reeixit en què va arribar a convertir-se. També pels amants d’Arturo Pérez Reverte arriba Todo Alatriste  que reuneix per primera vegada en un sol volum les set novel·les que componen l’aclamada sèrie de les aventures del capità Alatriste.
 
Però hi ha altres maneres diferents de celebrar la diada de Sant Jordi. Què tal fer una ruta literària o anar a caçar un llibre? Potser us ve de gust provar d’escriure un poema o un microrelat? Perquè lectura i escriptura són dues aficions que se retroalimenten. 
 
De rutes literàries tenim moltes per escollir. La de Víctor Català, per exemple, fa una passejada pel barri vell de l’Escala, a través dels indrets vinculats a la gran escriptora, nascuda en aquest poble, amb lectura de textos davant de la casa pairal, l’interior de l’Església de Sant Pere, la Platja de l’antic port, la Punta, el jardí del Clos del Pastor, el cementiri mariner, la font i el safareig i l’ermita de Santa Reparada a Cinc Claus. Si parlem de la d’Àngel Guimerà aquest itinerari literari es fa pel centre històric del municipi del Vendrell on es recorren els carrers de la vila a través de textos d’autors locals i de la seva vinculació amb la societat de finals del segle XIX. Es visiten 15 escenaris diferents on s’explica la seva referència amb el passat i present i es llegeixen els textos en veu alta d’autors com Àngel Guimerà, que centra en bona part la ruta. A més, com enguany aquesta data cau en dissabte, podem aprofitar per fer una mica de turisme i un bon àpat! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT