PUBLICITAT

Enviat especial amb Periscope

X errada amb un grup d’alumnes de primer i segon de batxillerat. Alguns volen ser periodistes esportius. No és gaire bon negoci, els dic. Cares de sorpresa. Per què? Doncs, perquè disposo de més informació jo, un dissabte o un diumenge a la tarda assegut al sofà de casa que els enviats especials als partits a camp contrari del Barça, del Reial Madrid, de l’Atlètic de Madrid o de qualsevol altre equip. 
 
Resulta que els mitjans de comunicació tenen un accés restringit als vestidors, a l’avió dels jugadors, a moltes zones del camp i jo, de casa estant, els veig xerrant mentre esperen l’avió, canviant-se als vestidors, asseguts a l’autocar i sé fins i tot quin menjar els hi han preparat quan ha acabat el partit. Tot gràcies a les xarxes socials i en especial al canal de vídeos Periscope promogut pel defensa del FC Barcelona Gerard Piqué. Els periodistes supliquen entrevistes, empaiten els jugadors per obtenir una petita declaració, han de passar per l’anomenada zona mixta i s’han d’enfrontar amb gabinets no ja de comunicació sinó de contenció. Volies Messi?, doncs avui només surt a parlar Mathieu, i cinc minuts, que l’avió de tornada a Barcelona no pot esperar. I apareix Piqué que connecta amb els seus seguidors sense micròfon, ni càmera ni gravadora i respon les seves preguntes.
 
Ell mateix es munta el seu plató i convida Mascherano, Jordi Alba i qui sigui mentre l’enviat especial intenta confeccionar la informació dels vestidors com si fos un patchwork del que ha arreplegat de la TdP (La transmissió d’en Puyal) de Catalunya Ràdio, de les compareixences dels entrenadors i del ‘just el resultat?’ o de les entrevistes a peu de camp d’ El partidazo del Canal +.  No cal moure’t de la redacció per tenir accés a les intimitats de la plantilla. Després del partit contra el Rayo Vallecano a Madrid, Piqué va explicar les seves vivències als aficionats.
 
La setmana passada, a la concentració de la selecció espanyola, on compartia habitació amb Marc Bartra i Cesc Fàbregas va fer un altra sessió de Periscope amb titular inclòs. L’ara jugador del Chelsea, Cesc li va dir que trobava a faltar el Barça «però no sé si ells em troben a faltar a mi». Els diaris digitals van titular els seus articles amb la primera part de la frase. Una de les raons que han portat Piqué a erigir-se en un ferm defensor del Periscope: «Prefereixo expressar-me aquí, perquè no hi ha malentesos i està tot en la seva integralitat».  
 
La seva explicació està en la línia del videoproductor ElRubius que, després d’una entrevista a la revista Papel del diari El Mundo va afirmar que «la premsa manipula i vol ser cridanera per vendre més, no per informar. No concediré cap més entrevista. Si vull explicar alguna cosa ho faré en el meu canal».  Les noves tecnologies poden donar el cop de gràcia a la professió de periodista. 
 
No és estrany que organismes com la UEFA o la Lliga de Futbol Professional (LFP) es plantegin prohibir la utilització del Periscope després dels partits. Just després de les paraules de Javier Tebas, expressant la seva preocupació pels vídeos de Piqué, el defensa, després de la contundent victòria contra el Getafe (6-0) va tornar a connectar amb els seus seguidors. Els nou minuts d’enregistrament van ser seguits en les tres primeres hores per més de 67.000 espectadors i uns 12.000 fans en directe. 
 
En el seu compte de Twitter va ser retuitejat també en les primeres tres hores després del partit per uns 800 seguidors i va agradar a gairebé 2.000 dels seus seguidors. Els cracs, molt inaccessibles per la via tradicional, es comuniquen amb els aficionats a través dels seus comptes personals i arriben a ser incontrolables, fins i tot, pel propi club. Els jugadors anuncien que estan lesionats a les xarxes socials com va succeir amb Neymar després del partit de Lliga al Camp Nou contra el Sevilla. Va penjar una foto en què se’l veia amb gel a l’espatlla esquerra i les dues cames embolicades amb unes bosses que afavoreixen la circulació sanguínea. Durant els dos mesos de la darrera lesió de Messi, els serveis mèdics del Barcelona van guardar silenci mentre, gràcies a Facebook, estàvem al corrent de l’evolució de les seva dolència i de les possibilitats de jugar l’important partit de Lliga al camp del Reial Madrid, tot això, sense anar als entrenaments, a les rodes de premsa o als partits a no ser que, a banda d’observar i de prendre nota del que passa, també estiguis connectat a les xarxes socials. La TdP de Catalunya Ràdio ja ha incorporat el Periscope. El periodisme esportiu està canviant. Però encara fomenta vocacions. 
*Periodista

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT