PUBLICITAT

Andorra la Vella, capital cultural

Aquest any, Andorra la Vella és la Capital Iberoamericana de la Cultura. Aquesta és una distinció que recau cada any en una capital dels països membres de la Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes, la UCCI. Per la seva història, per la seva idiosincràcia, per la geografia, Andorra la Vella se situa en la perifèria de la realitat iberoamericana. La nostra ciutat, com una de les tres capitals d’estat que hi ha a la península Ibèrica, amb Madrid i Lisboa, participa activament d’aquesta comunitat d’interessos i pren avui el relleu de la ciutat de Guatemala.

L’any vinent serà Lisboa la ciutat que rebrà el testimoni. Ens sentim ben orgullosos de formar part d’aquesta llarga cadena de capitalitats, perquè ens ajuda a projectar la nostra imatge arreu i ens col·loca, en un plànol d’igualtat, al costat d’altres grans ciutats.
 
La capitalitat és una distinció que ens honora i ens obliga, a parts iguals. Tenim la gran responsabilitat de dissenyar un programa que sigui original, que s’adapti als recursos de la nostra ciutat, que s’ajusti al caràcter particular d’Andorra la Vella i al general del país. Com ho farem?
 
En primer lloc, volem que la capitalitat serveixi per coordinar els esforços que fa el Comú en matèria cultural. Tot preparant el programa, hem confirmat fins a quin punt la nostra oferta cultural habitual és extensa i diversa. El fet de la capitalitat ens permetrà contemplar-la com un tot, ens ajudarà a harmonitzar-la i a difondre-la amb noves eines. 
 
En segon lloc, complementarem la programació habitual amb actes excepcionals, que la reforcin i marquin el caràcter singular d’aquest any de capitalitat. Hem procurat fer més ample el ventall d’activitats. Volem que tothom s’hi pugui trobar còmode i que la participació sigui el més alta possible.
 
En tercer lloc, hem buscat la participació i la complicitat d’institucions públiques, empreses privades i associacions culturals. A Andorra la Vella hi tenim representació de veïns procedents de dotzenes de països diferents. Aquesta és una riquesa evident que hem de saber valorar i aprofitar. Volem ajudar-los a què es donin a conèixer, els convidem a què participin activament en els actes de la capitalitat.
 
El quart dels eixos del nostre programa és el de la nostra cultura popular. Voldria recordar que, el passat mes de desembre, la Unesco va reconèixer les falles d’Andorra com a patrimoni immaterial de la humanitat. Les tradicions viuen i evolucionen al compàs de les generacions que es renoven. Amb el contacte amb d’altres tradicions culturals, creixen i s’enriqueixen. Són una de les nostres millors cartes de presentació: ens fa únics, ens fa conscients del nostre viscut col·lectiu. Volem, per tant, que tinguin un paper destacat.
 
El cinquè punt vol mirar cap a fora. Volem aprofitar aquesta magnífica plataforma que és la capitalitat per presentar-nos a l’exterior, explicar la nostra història, buscar punts de connexió i complicitats. La intenció que tenim és de què els ponts que construïm avui siguin definitius, que obrim la porta cap a un més gran coneixement mutu. Volem aportar la nostra qualitat local en un món global.
 
La sisena i darrera de les nostres preocupacions és la de la comunicació. Hem d’aconseguir que totes aquestes propostes trobin el seu públic ideal. Explorarem nous canals de difusió. Avui, la tecnologia ens permet arribar a tot arreu, sense que ni la distància ni les fronteres siguin un obstacle.
 
La capitalitat no és una distinció cosmètica, de tràmit. És una prova de càrrega. Les nostres polítiques culturals futures es dissenyaran en funció del que haguem après al llarg d’aquest any apassionant. Avui, ja se’ns comencen a dibuixar algunes de les conclusions que seran, segur, molt més evidents quan en fem el balanç: necessitem més transversalitat, menys jerarquia. Més col·laboració entre institucions i entitats. Més imaginació i menys rutina.
 
Voldria donar les gràcies a tots els que ens estan ajudant a consolidar el programa, que és obert i encara ens portarà sorpreses. A les associacions i entitats culturals de la nostra parròquia, als altres comuns d’Andorra, al Govern, al Consell General, a l’ajuntament de Lisboa. A les ambaixades d’Espanya i França, a la de Mèxic, a la casa Amèrica de Barcelona, a la de Madrid i a la de Lisboa, a les empreses i entitats bancàries que també s’hi han implicat amb entusiasme. A tothom, el nostre reconeixement.
 
Esperem la participació activa i crítica de la ciutadania. Volem rebre les vostres opinions, que feu vostra la capitalitat i ens ajudeu, durant els mesos que tenim al davant, a fer-ho sempre més bé. Tot allò que poguem construir durant aquest any ens servirà per fer-ho millor en el futur. Aquest és el el nostre repte i el nostre compromís. 
 
Entre tots farem que aquest any de capitalitat sigui memorable. 
 
*Cònsol Major d’Andorra la Vella

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT