PUBLICITAT

Cantar al cotxe

Desconec els estranys mecanismes del meu cervell que, algunes vegades, fa coses així: m’han vingut a la memòria aquelles excursions escolars amb bus i les cançons per amenitzar els desplaçaments que se’ns feien tan llargs com un capítol d’Oliver i Benji o una entrevista del Jot Down Magazine. Però és que ara tothom canta al cotxe. 
 
Els famosos i els protagonistes dels anuncis publicitaris també ho fan. És tot un fenomen viral. S’ha cantat sempre al cotxe, per tant, es difícil posar data d’inici a l’eclosió d’aquesta moda. Els mecanismes del meu cervell comencen a fallar més que una escopeta de fira tot i que el referent potser hauria de ser la pel·lícula Dos bojos amb sort, un títol molt més encertat que la seva traducció castellana de Wayne’s world, qué desparrame! En una escena, que es pot trobar al YouTube, els quatre ocupants d’un cotxe fan una versió del Bohemian rhapsody de Queen. 
 
Eren temps en què la tecnologia no permetia instal·lar una càmera al vehicle i enregistrar-te mentre adaptes, amb el teu estil, el tema que sona al CD o a la ràdio. Es pot considerar el primer èxit viral el del grup rus Serebro, l’any 2012, amb el videoclip Mama Lover, també en estoc al YouTube. Va tenir tant ressò que van sorgir molts imitadors, alguns amb més sort que altres, com per exemple dos policies de Cerdanyola del Vallès que van rebre una sanció de sis mesos de suspensió de feina i sou perquè es van gravar en vídeo mentre conduïen de manera temerària i amb actituds obscenes en hores de feina ballant dins el cotxe patrulla, traient el cos per la finestra o tapant-se la cara al volant. 
 
Ara bé, cap imitació no supera les de les SketchSHE. El ‘lip dup’ que van firmar de Bohemian rhapsody, a l’interior d’un utilitari gesticulant com si s’hi juguessin la vida, va fer la volta al món. Va agradar tant que fins i tot Brian May, guitarrista de Queen, hi va afegir un M’agrada al Facebook, i la model Cara Delevingne també es va fer ressò d’aquest particular homenatge a Freddy Mercury i la lletra que va escriure fa 40 anys (i que és el tercer senzill més venut de tots els temps). Existeix una rèplica de les SketchSHE en versió andorrana gràcies als Quelcom.
 
De tota manera, la gran impulsora i difusora de cantar al cotxe és, sense dubte, la secció Carpool Karaoke, l’apartat més popular del programa de la CBS The Late Late Show with James Corden. El presentador convida un/a famós/a (Justin Bieber, Mariah Carey, Rod Stewart...) a cantar amb ell mentre condueix pels carrers de Los Angeles. L’última protagonista va ser la cantant australiana Sia. Se suposa que era ella perquè sortia amb un immens llaç negre al cap i un manyoc de cabell negre i un altre de ros tapant-li la cara. Com era de preveure, l’entrevista està batent tots els rècords de reproducció a la xarxa. Encara que, s’ha de dir, és més interessant el que explica Sia sobre els problemes que va tenir amb l’alcohol i les drogues que no per l’adaptació del Diamonds de Rihanna. 
 
El karaoke al cotxe (‘cotxeoke’) triomfa i qui sap si aviat, amb les GoPro, arribarà la moda de filmar-se cantant a la dutxa. Pel moment i en l’àmbit de les quatre rodes, hi ha un vídeo d’Adele que va sumar 42 milions de reproduccions en només cinc dies. La cantant, més desinhibida que de costum, va interpretar l’èxit de les Spice Girl, Wannabe i va rapejar Monster de Nicki Minaj. Però no només hi ha famosos que canten als cotxes. La darrera tendència, en els anuncis d’automòbils a la televisió, és el de treure gent cantant –El Toyota Yaris Hybrid, el Fiat 500, el Renault Clio RS, Citroën, Kia...– N’hi ha un d’un grup de surfistes anant a la platja i un altre amb els passatgers cantant desfermats, amb un turisme pels carrers de Barcelona.
 
 La fórmula també està sent utilitzada en campanyes per conscienciar els joves del perill d’usar el mòbil mentre es condueix com s’ha fet al Regne Unit amb la cançó Worth it, popularitzada pel grup nord-americà Fifth Harmony. Cantar ens fa més feliços, prolonga la nostra vida, i millora el nostre ànim. Per això ho faig quan haig d’efectuar una marrada perquè el túnel del Pont Pla està tancat per treballs de manteniment, busco aparcament un dissabte a la tarda a Escaldes-Engordany, i trobo cua el diumenge a la tarda, entre Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Però, sobretot, per allò de qui canta el mal espanta, el cotxe es converteix en un Festival d’Horrorvisió quan circulo per un pont de l’Estat espanyol, sabent que el va fer la constructora que pagava més comissions.
 
*Periodista

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT