PUBLICITAT

Menystenir la minoria

Ja està, ja ha passat la febre de la campanya, ja han jurat càrrec els nous membres dels comuns i ja han passat les vacances de nadal. Cada partit ha estudiat els resultats de les passades eleccions comunals i n’ha tret les conclusions adients. Ara ja és hora de posar-se a treballar.
Cada parròquia, i cada comú, té la seva especificitat i a cada parròquia i a cada comú sorgeixen les ‘sorpreses’ de principis de mandat. Algunes, més inexplicables que altres, com el ja famós cas de la tretzena paga dels consellers de la majoria del Comú d’Encamp amb la disminució dels emoluments dels consellers de la minoria.
A Escaldes-Engordany també tenim especificitats. Per començar el nostre Comú compta amb setze comissions: sí, sí, setze!... Així, la comissió d’urbanisme, la de serveis i manteniments, la de medi ambient, la de promoció econòmica, la d’administració i compres, la de recursos humans i aparcaments, la de finances, etc, etc. Fins a setze. Amb setze presidents de comissions i el corresponent pagament associat a aquestes presidències. Cal especificar, i fer notar, que els membres electes de la minoria no tenen ni tan sols opció a ésser presidents de cap de les setze comissions...
A Escaldes-Engordany els membres electes del comú son dotze, deu de la majoria i dos de la minoria. Deu de DA, un de LdA i un del PS. I dit això, em pregunto com ha de fer un dels membres de la minoria, és a dir una sola persona, per poder assistir a setze comissions i, alhora, mantenir la seva feina, la que el permet poder viure? Com pot exercir eficaçment, un membre de la minoria, el seu dret a la informació i a la participació quan materialment és impossible? Com ha de fer, en aquestes circumstàncies, un membre de l’oposició per representar, amb garanties, la població que l’ha votat? Resulta evident que, almenys a Escaldes-Engordany, a la majoria poc l’importa la part de població que ha votat els dos membres de la minoria.
Per si ja no teníem prou, vull recordar que el Comú d’Escaldes-Engordany també participa de dos empreses que son Semtee (Caldea i Inuu) i Capesa (la companyia d’aigües). Al principi del darrer mandat l’oposició o minoria, en aquest cas la senyora Cèlia Vendrell, participava al costat d’un dels membres de la majoria comunal al Consell d’Administració de Capesa. Doncs una altra de les sorpreses d’inici de legislatura, a la parròquia d’Escaldes-Engordany, és que en aquest mandat no permeten participar en cap de les dos empreses on es present el comú a cap membre de la minoria comunal, ja sigui LA, ja sigui PS. 
A la vista d’aquest fets és obligat preguntar-se si la visió de la democràcia que tenien els nostres avantpassats i sobretot els nostres legisladors encara resulta viva en l’esperit dels actuals mandataris majoritaris del nostre país. 
Efectivament, per molt que els membres de la minoria hagin entrat a formar part dels comuns, tal i com ho ha triat part de la població gràcies als seus vots, de res els hi serveix ésser presents si no poden donar l’abast a la feina a la qual estan confrontats, amb especial gravetat a Escaldes-Engordany en què una sola persona ha d’atendre setze comissions. De què serveix ser la veu i els ulls d’una part dels ciutadans de la parròquia si no se’ls permet ser presents a les empreses participades pel Comú, Semtee i Capesa? És evident que no queda clar que serveixi de massa quan les condicions són tan clarament dirigides a posar pals a les rodes i dificultar la legítima tasca que, democràticament, els ha estat encarregada a les urnes.
En qualsevol cas, als membres de la minoria als comuns del nostre país els desitjo molts ànims i coratge. Fer part de la minoria no ha estat mai cosa fàcil i avui dia, menys encara. 
*Secretaria d’Organització del Liberals d’Andorra

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT