PUBLICITAT

Carnestoltes

Ja arriba novament el Carnaval. Unes dates molt especials i importants especialment per al jovent de la parròquia d’Encamp que gaudeixen d’ell al màxim.
Com ja sabem, el Carnaval és el període que antecedeix a l’abstinència sexual i al dejuni propis de la Quaresma la qual comença Dimecres de Cendra. De fet, als carnavals europeus de l’Edat Mitjana s’efectuaven banquets en els que es consumien grans quantitats de viandes càrniques. Tot i les grans diferències que la seva celebració presenta al món, la seva característica comuna és la de ser un període de permissivitat i cert descontrol. Per això, just abans d’iniciar aquests quaranta dies d’abstinència, penitència, sacrifici, repressió i dejú, precedents a la Pasqua, calia celebrar-ho amb unes festes esbojarrades, desenfrenades, amb tot tipus d’excessos i, sobre tot, molta diversió. 
Durant els dies de Carnaval, el Rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. La vella Quaresma acaba guanyant, i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes: els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, a l’ordre i a la calma. Aquesta tradició religiosa de la lluita entre Don Carnal i Doña Cuaresma ja apareix reflectida al segle XII en una comèdia medieval titulada Libri Pamphilus que més tard, al segle XIV, utilitzarà l’Arxipreste d’Hita per escriure l’episodi que descriu La Batalla de Don Carnal y Doña Cuaresma. De la pelea que tuvo Don Carnal con la Cuaresma, que apareix a les estrofes 1067-1172 del seu Libro del buen Amor. Al llibre, Doña Quaresma és la personificació de la penitència, del dejuni i de l’abstinència i Don Carnal és la seva antítesi, la personificació de la gola i dels pecats de la carn. Doncs, entre Dissabte de Carnaval i Dimecres de Cendra regnava la festa i la disbauxa.
Però, el Carnestoltes no és una festa fixada al calendari, la data de la seva celebració depèn de quan se celebri la Quaresma que també canvia en funció del calendari litúrgic. Les dates d’aquest calendari estan relacionades amb el cicle lunar i situen els dies perquè el Dijous Sant coincideixi sempre amb la lluna plena escollint el primer dijous en què hi ha lluna plena entre el març i l’abril.
Però, per què és tan important que sigui lluna plena el Dijous Sant? Doncs, segons ens diu la història, hi havia lluna plena la nit en què el poble jueu va sortir d’Egipte i això els va permetre prescindir de les llums perquè no els descobrissin els soldats del faraó. 
Aquest esdeveniment es celebra a la pasqua jueva, la qual sempre concorda amb nit de lluna plena. Amb això l’església pot assegurar que Dijous Sant, que era quan Jesús celebrava la pasqua jueva amb els seus deixebles, era una nit de lluna plena. Així, dir que el Carnaval sempre es celebra de tal manera que l’última desfilada sigui un dia abans del Dimecres de Cendra, el qual es mourà d’acord al cicle lunar.
Per concloure, no oblideu el més important de tot: «Per Carnaval tot se val». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT