PUBLICITAT

Liberals, ‘al loro! que no estamos tan mal hombre’

El resultat de les eleccions comunals del passat 13 de desembre, segons he sentit, ha estat molt dolent per a Liberals d’Andorra i ha dinamitat el projecte engegat fa un any. Jo que sóc una persona que no m’agrada la retòrica i sóc més de números, volia compartir amb vosaltres una anàlisi dels resultats electorals, primer amb xifres i després personal.
A les passades eleccions generals del març, DA va obtenir un total de 5.448 vots; Liberals, 4.073; PS, 3.462; SDP, 1.728, i blanc+nuls 1.373.
En aquestes eleccions comunals del passat 13 de desembre, DA ha obtingut 5.950 vots; Liberals 4.828; PS 2.022; SDP 580, i blanc+nuls 1.880. (Aplico LC com a DA, i CC com a Liberal).
Així doncs, podem veure en aquests resultats que, encara que han votat 824 persones menys en global i hi han hagut 507 vots més blancs i nuls, hi ha una pujada de votant liberal de 755 vots (18% més) en front, també és cert, d’una pujada de DA del 9%.
Liberals d’Andorra ja va ser la segona força política a les eleccions generals i ara s’ha confirmat com a tal, augmentant els seus vots amb un bon troç del  votant progressista. Crec que s’ha aconseguit gràcies a uns candidats, alguns d’ells inclús independents, que han entès les bases del liberalisme (ni d’esquerres ni de dretes) i les han defensat fent-se-les pròpies. Aquest és el futur.
El fet de perdre a darrera hora el Comú de Sant Julià –recordem que es va necessitar una aliança de tots els partits per guanyar a la candidatura liberal– no entrava dins de cap travessa electoral, i és cert que va deixar un mal regust de boca. Però no ens enganyem, era una cosa que podia passar tard o d’hora fruit del desgast dels darrers anys i potser de l’autocomplaença. Ara s’ha d’aprendre la lliçó per fer-ho millor, sempre mirar endavant i no deixar de treballar.
Tot just fa un any, recordem que no hi havia cap representació liberal ni al Consell ni als comuns. El nou Liberal, fruit de la seva joventut, vol resultat immediats i això normalment s’ha demostrat que no succeeix. Tot el que puja molt ràpid, baixa molt ràpid. S’ha d’anar pas a pas i respondre a la ciutadania amb la feina d’oposició forta que s’ha encomanat.
És cert que el sistema electoral que hi ha, fa que les representacions als comuns no siguin proporcionals als vots obtinguts i no es vegi doncs reflectit el resultat electoral en escons, però també és cert que quan els antics liberals estaven governant, no ho van canviar. Per això no volem queixar-nos i fer el discurs fàcil del perdedor.
Res s’acaba aquí, tot acaba de començar. La gent sap que el liberals, a diferència d’altres partits, no prediquen el discurs del pensament únic i creuen en la llibertat de pensament de l’individu i en la llibertat en l’economia per generar creixement i igualtat d’oportunitats.
Com diria aquell, Al loro! Que no estamos tan mal, hombre! A treballar i felicitats als guanyadors. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT