PUBLICITAT

Els sants innocents

En aquesta ocasió parlarem d’una altra data nadalenca que es celebra el dia 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents. La tradició cristiana, com ja sabem, diu que aquest dia el Rei Herodes I el Gran va donar l’ordre d’assassinar a tots el nens menors de dos anys nascuts en Betlem en un intent per acabar amb el Messies qui, segons li havien dit, li trauria el tron convertint-se en el pròxim rei d’Israel. 
 
L’Església catòlica celebra aquest esdeveniment el 28 de desembre, encara que d’acord amb l’Evangeli de sant Mateu, la matança devia haver succeït després de la visita dels Reis Mags al rei Herodes I el Gran (un o dos dies després del 6 de gener), encara que també desconeixem la data exacta de l’adoració dels Reis Mags a Jesús ja que no apareix a les Sagrades Escriptures.
 
Però Jesús, quan va tenir lloc aquesta matança, ja havia sortit de Betlem, doncs, segons es diu, Josep, l’espòs de Maria, havia somiat amb un àngel que li avisava del temut fet: «Aixeca’t, pren el nen i la seva mare i porta’ls a Egipte, perquè Herodes li està buscant per matar-lo». I tots tres van partir cap a Egipte on van viure fins que Herodes va morir. Només llavors van tornar novament a Palestina.
 
Però, per què ho celebrem amb bromes si es tracta d’una data més bé trista?
La tradició popular amb el temps va convertit aquesta data en un dia per gastar ‘bromes innocents’ i en el qual regna l’humor. I és que aquesta celebració també posseeix un origen pagà que es barreja amb el cristià a l’Edat Mitjana. La coneguda com a ‘festa dels bojos’ que es celebrava entre els dies compresos entre Nadal i Cap d’Any i que encara se celebra el dia 28 a la localitat valenciana de Jalance. Durant aquesta jornada tot estava permès i la culpa no podia recaure sobre ningú. Era una festa en què la disbauxa i la gresca eren les protagonistes, de manera que l’Església per controlar tots aquests excessos, va decidir que es celebrés el dia 28 per calmar les excentricitats dels seus participants, fent-la coincidir amb el dia dels Sants Innocents. Es va iniciar així la unió pagà-religiosa d’aquesta festivitat.
 
Si teniu l’ocasió d’anar alguna vegada a la localitat d’Ibi a Alacant. A més de poder comprar joguines per Nadal i visitar el seu museu que mostra joguines de totes les èpoques. El dia 28 podreu gaudir d’una celebració molt peculiar, el dia dels Enfarinats. Es tracta d’una batalla entre el poder públic, els enfarinats, i la seva oposició dins d’un ambient molt satíric. El grup dels enfarinats està format per un grup de 14 persones, entre les que es tria l’alcalde i altres càrrecs rellevants. L’oposició, de la seva banda, intentarà arrabassar-los el poder. Així comença a escenificar-se una batalla en la que se llancen quilos i quilos de farina i molts coets. Una espectacular explosió de soroll  i olor a pólvora com mana la tradició i com ens agrada a tota la gent de la meva terra. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT