PUBLICITAT

Anticipació versus oportunisme

Una de les virtuts fonamentals d’un polític és l’anticipació, on s’identifica i es determina un problema, analitzant les seves causes i conseqüències, avançant i processant una solució amb la força de la reacció. Aquesta ha de ser proporcional al problema i adaptada a la nova situació creada. Alguns polítics confonen l’anticipació amb l’oportunisme. Aquest últim concepte, malauradament força emprat en l’arena política, ens mostra una actitud poc reconfortant ja que el subjecte polític passiu resta a l’aguait de la gestió, de les mancances i/o errades d’altri per pontificar sobre les solucions o millores a establir, i això bàsicament quan tothom ja disposa de la causa, dels efectes i de la solució. En altres paraules, qui juga amb l’oportunisme acostuma a caure en un parany retòric i a fer tard.
 
Com es pot detectar quan un polític està actuant amb anticipació o be està narcotitzat sota els efectes de l’oportunisme?
Molt fàcil... Consultant les hemeroteques que resten arxivades en les biblioteques de la memòria històrica: 
 
Podem repassar el programa electoral del PS d’Escaldes–Engordany a les EC2011, on el (la) seu (seva) líder que curiosament repeteix candidatura a les EC2015, no diu en cap lloc el que ell (ella) diu que ha dit des de fa gairebé una dècada i mitja, en matèria de la distribució de l’aigua potable. Les hemeroteques esdevenen doncs demolidores i et poden ‘explotar a la cara’, quan algun polític pregona amb la boca plena «el jo ja t’ho havia dit...», conceptes mai esmerçats en aquest programa EC2011, on no apareix mai, en tota la extensió del llibret, el tema de la distribució de l’aigua potable a Escaldes-Engordany. 
 
Quan un polític es parapeta darrera de l’oportunisme per enlairar uns fets de ‘déjà vu’ que denoten les seves mancances, donant lliçons grandiloqüents de saber fer, quan les solucions ja estan encaminades i porten ja una velocitat de creuer, realment només podem observar-hi un neguit gens constructiu en front de la comunitat. Pel cap baix podem considerar-ho agosarat, pobre i alhora insultant.
 
Totes les propostes de(l)/de (la) líder PS, que fan referència a la distribució de l’aigua potable a Escaldes-Engordany, ja estan implementades des de molt abans del començament de la campanya EC2015. Això és anticipació i reacció i tota la resta és oportunisme.
 
Capesa, que sempre s’ha gestionat amb recursos propis, treballa de forma contínua, sense pausa, sense fer soroll i disposa d’un Pla d’accions estratègiques a futur immediat i també a un horitzó més llunyà. Aquest Pla, la Companyia d’aigües el posarà a examen i a contribució davant dels seus accionistes, davant del Comú i de la societat en general. 
 
«Qui realment sap de què parla, no té la necessitat d’aixecar la veu» (Leonardo Da Vinci). 
*President del Consell d’Administració de Capesa

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT