PUBLICITAT

Menjar insectes?

Fa uns dies ens van sorprendre novament amb una notícia no gaire encoratjadora; segons un informe de l’Agència International per a la investigació sobre el Càncer, el consum de carn processada pot augmentar el càncer de colon. Sembla ser que per cada 50 grams de productes com el bacon o les salsitxes menjats a diari augmenta un 18% el risc de patir càncer colorectal.
 
Però, què entenen per carn processada? Segons aquest informe, és tota la carn que ha estat transformada per processos com el salat, la curació, la fermentació, el fumat o qualsevol altre que millori el seu sabor o la seva presentació, és a dir, tot el que coneixem com a embotits. Però, a més d’això, hem d’incloure tota la carn vermella, és a dir, la de vedella, el bou, el porc, el cavall, el corder i el cabrit.
 
I quina és la solució per evitar aquest perjudici per a la salut? Doncs, només menjar aquesta carn ocasionalment; ja que, a més, afirmen que la carn vermella es necessària, perquè conté nutrients essencials per als éssers humans. Fins ara tot gairebé normal, si no fos perquè n’hi ha un munt de coses que no es poden menjar i resta molt poc que posar-se a la boca que no tingui qualsevol efecte perniciós per a la nostra salut. Pesticides, conservants, colorants, oli de palma, etc.; tots són ingredients desaconsellats. 
 
Però, el que em sembla més inversemblant de tot, és que ens aconsellin menjar insectes. Per què? Jo, per descomptat, no em penso menjar mai una bestiola d’aquestes. A més els tinc una fòbia terrible. Que sí! Que menjo cargols! I hi ha persones a les que els donen molt de fàstic. Però, no vull menjar insectes. Ja sé que hi ha aproximadament dos milions de persones que s’alimenten amb insectes i que s’al·leguen moltes raons i beneficis per a la salut proporcionats per la seva ingesta, però jo continuo preferint el que he menjat tota la vida; un bon entrepà de pa amb tomàquet i pernil salat. 
 
A més, per reafirmar-me en la meva posició, els insectes, segons l’Agència Federal Belga per a la Seguretat de la Cadena Alimentària (AFSCA), com gairebé tot, també tenen efectes nocius. Aquests animalots poden contenir molts agents biològics i substàncies que poden ser perilloses per a la salut. En una anàlisi realitzada en cucs, erugues i grills es va detectar Staphylococcus spp. i enterobacteris, entre d’altres. A més d’això, també poden estar infectats per fongs patògens com l’Aspergillus o el Penicillium, que poden contagiar de manera directa a les persones o secretar substàncies tòxiques o al·lergèniques. Molts perjudicis com a per a convèncer-me de que he de menjar-los perquè són fàcils de criar i tenen moltes proteïnes. De proteïnes, jo ja en menjo totes les que necessito.
 
I quines bestioles d’aquestes es poden menjar? Doncs, gairebé, totes són comestibles, segons diuen. Pots triar entre llagostes, taràntules, cotxinilles, insectes d’aigua, cucs de la farina fregits, formigues, escarabats, abelles, mosques, etc. I cuinar-los com et vingui de gust; fregits, rostits; fins i tot, pots optar per afegir-los als teus guisats o menjar-te’ls crus. 
 
Per acabar amb aquesta controvèrsia entre menjar uns aliments o uns altres, dir que jo de la meva part, malgrat haver plasmat en el paper un tan exquisit menú per a alguns, vaig a preparar-me un bon entrecot per sopar i  els insectes els deixo per a qui s’animi a tastar-los! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT