PUBLICITAT

La Cooperativa del Cadi fa 100 anys

Commemorar cent anys d’una  Institució sempre és un valor i en aquest cas te el valor afegit que gràcies a la Cooperativa del Cadi es va canviar i per be la vida del homes i dones de aquest racó del Pirineu, l’Alt Urgell i Cerdanya

La commemoració del Centenari de la Cooperativa del Cadí ens ha permès tenir a les mans dues obres importants. Dos llibres  d’una pulcritud extrema,que complementen la nostra història local i comarcal, Als dos autors el meu agraïment .El primera  és al de Mossèn Enric Moliné dedicat a la  personalitat del seu pare Domènec Moliné Nicola, amb un recull no només dels escrits que al llarg del temps de vetllar per la Cooperativa havia anat escrivint sinó també amb dades importantíssim.  He sentit un pessigolleig especial al llegir  entre d’altes el nom del .meu cosí del Arenys Pere Moliné. Per nosaltres,la família «El Peret de Bar», que moltes vegades que venia a la Seu, tot i portar la llet a les Lleteries es passava per la Cooperativa per  fer-la petar amb el Domingo, deia ell i que malgrat la coincidència de cognoms no eren parents només grans amics - amistat forjada en la infantesa i primera joventut. De fet cal remarcar que la cooperativa  nascuda el 1915 va tenir molts entrebancs i que una bona part del seu èxit és deu al treball i dedicació constant de Domenec Moliné  Nicola, ajudat per persones de la seva confiança  entre altres Bonaventura Rebés Castella.

El Carles Gascón amb el títol CADI: 100 anys de Cooperativisme ens ha ofert un magnific treball sobre la Història de la Cooperativa del Cadí És un estudi exhaustiu de la realitat econòmica de la comarca produïda pel desastre de la fil·loxera. Contiuat per el paper de recuperació que la Cooperativa representa. Poca gent podia preveure que la pobresa produïda per la crisi de la vinya havia de portar a noves recerques mes productives Entre mig d’una situació difícil apareix la complexa personalitat de Zulueta que aconseguirà introduir el cuquet del cooperativisme. De fet a la Seu i Comarca hi ha un abans i un després des d’aquell 9 d’octubre de 1015 en que va néixer la Cooperativa de la llet, tot i que llavors va ser un fet que va passar sense pena ni gloria. Però es va sembrar una llavor que poc a poquet va anar arrelant i donant fruits. Ens crida l’atenció en el llibre del Carles, les notes al marge amb les que realment es podria escriure un altre llibre.  Estic molt contenta doncs ara La Cooperativa té el llibre que es mereix i que s’hagi celebrat aquesta efemèride fent participar a tota la comunitat pagesa i a tots els que d’una manera u altre ens en hem interessat.

Per acabar recordar que la primera finestra que vaig escriure aquest any 2015 es titula «Centenari de la cooperava del Cadí».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT