PUBLICITAT

Poc rodatge? I por a perdre

En els darrers anys la Primera Divisió ha vist com el Lusitans i la UE Santa Coloma s’ha posat a l’altura dels dos grans de tota la vida, l’FC Santa Coloma i la UE Sant Julià, també com l’FC Ordino comença a donar batalla i ha ser jutge dels títols. Mentre no comença la Lliga i es veu en acció a tots els equips, hi ha un fotimer de xiuxiueigs i a les meves orelles ha arribat que atenció a la Penya Encarnada, a l’Encamp i a l’Engordany perquè s’han reforçat molt i bé. En definitiva, que segons el que diuen uns i altres hi haurà plantofades per entrar al ‘play-off’ pel títol i per eludir el descens.
 
Però entre esglaó i esglaó de qualitat que va ascendint el futbol andorrà, em quedo amb una idea. La reinvenció dels dos grans. Durant un parell d’anys, el 2011 i el 2012, el Lusitans va guanyar dues Lligues seguides i la UE una Copa. Sant Julià i Don Denis s’havien de conformar amb títols menors. Però fa ja dos anys que tot ha tornat a ser com abans, però amb més competència i, per tant, emoció, amb Richard Imbernón i Raúl Cañete a la banqueta. Els colomencs porten dues lligues seguides i ahir van guanyar una Supercopa que no aixecaven des del 2008. Els lauredians s’han quedat amb la resta: dues Copes i una Supercopa. A més, el clàssic s’ha repetit en les tres últimes finals seguides: Supercopa 2014, Copa 2014-2015 i Supercopa 2015. 
 
Està clar, però, que ara costa molt més arribar a la final i guanyar un títol. I si ajuntem aquesta premissa amb l’eterna rivalitat que existeix entre FC Santa Coloma i Sant Julià, entendrem que aquestes tres darreres finals han necessitat la pròrroga i les dues últimes als penals. Deien Cañete i Imbernón a l’acabament del partit que als seus equips els falta rodatge però el cert és que hi ha por a perdre. I es nota. Es preocupen més de vigilar la porteria que de foradar l’altra, per això no és estrany veure que el gol colomenc d’ahir arriba després d’una cantada de Kiko que ni al pati, i el de Víctor Rodríguez en pròpia meta arran d’un córner.
 
En la final de Copa, també amb 1-1 al final dels 120 minuts, sí que hi havia rodatge i els gols van arribar en jugades aïllades als minuts 101 i 103. Fa un any la Supercopa la va decidir Fabio –ara fitxat pel Lusitans– al 105 després d’un ‘catennacio’ total del Sant Julià.
 
Així que aplaudeixo com una bèstia que hi hagi tanta competència, però ens quedem enrere en voler jugar a futbol. Hem d’acostumar-nos i aconseguir-ho, perquè això atraurà més públic als partits i ens farà més competitius a Europa. Aquí anem enrere. Fa quatre anys teníem quatre representants a Champions i Europa League i des de llavors fins almenys el 2019, tres. L’any passat Gibraltar va debutar en les competicions UEFA i el Lincoln va eliminar l’FC Santa Coloma. La definició és clara: el futbol és un esport que consisteix en marcar gol a l’altra porteria. No de vigilar la teva. Fem el favor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT