PUBLICITAT

S'ha acabat l'estiu

Plou, i les temperatures han baixat en picat. No vull ser alarmista però em sembla que s’ha acabat l’estiu d’Andorra. No ho dic amb cap mena de fonament cinetífic, és intuició, o més ben dit m’ho he tret del barret ara mateix, però tinc la sensació que l’estiu ja s’ha acabat.

No seria estrany ja que molts estius en aquest país tenen dies freds i plujosos entre els dies assolellats i calorosos, i de fet, recordo la meva joventut, en que plovia gairebé a diari durant l’agost. De fet, la meva primera feina d’estiu, va ser dramàtica. De tot l’agost només 3 dies no va ploure, i la feina era a l’aire lliure, així que va ser un bon bateig en el món laboral.

Aquest estiu ha sigut força estrany. Les altes temperatures de les primeres setmanes, amb xifres astronòmiques als termòmetres del país, no eren gens normals, que la calor apreti a l’estiu forma part del que és lògic, però potser el temps s’estava passant.  

Si mirem les dades de les estacions meteorològiques del país, veurem que l’any passat per posar un exemple, a la Comella no es va passar dels 28 graus en tot l’agost, i la mínima va ser de 8 graus!  Al Roc de Sant Pere es va pujar més, arribant als 30, però amb una mínima de 10 graus.

I les precipitacions, tres quartes parts del mateix. A les dues estacions es van registrar pluges 13 dies del mes d’agost de l’any passat.

El juliol va ser indubtablement més calorós enguany que els anteriors cinc anys, amb temperatures molt altes però no només el pic de temperatura màxima, sinó la temperatura mitjana de tot el dia va ser més elevada que els altres anys.

El temps està canviant? Els experts diuen que sí, que l’efecte hivernacle ens està canviant tot el clima i que l’està tornant més extrem del que era abans. Jo sóc de les que crec que va a èpoques, a temporades, i que hi ha anys que refresca més i anys que fa una calorada de por, èpoques en que plou una barbaritat i altres en que hi ha sequeres. Sempre hi ha hagut coses aixì, només cal consultar llibre d’història de qualsevol país del món.
Això tenint en compte que sí, que ens estem carregant el planeta, sens dubte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT