PUBLICITAT

Indignem-nos, però actuem

L’humanista i infatigable defensor dels drets humans Stéphane Hessel (1917-2013) va publicar el pamflet Indigneu-vos! (2010), un clam que va arribar a milions de persones arreu del món. Veient la repercussió del seu crit, Hessel va afegir un altre lema, manifest inclòs: Comprometeu-vos! (2011). Perquè no n’hi ha prou en protestar i donar puntades de peu: cal actuar. 
 
Parlem dels drets de la resta d’éssers vius amb qui compartim el planeta. L’horripilant cas d’un home que es dedicava a eliminar del mapa gats de carrer –suposem que ho feia perquè li feien nosa– ens recorda que els animals estan indefensos i són éssers vulnerables que requereixen d’una protecció legal. La notícia s’ha estès i les xarxes socials s’han omplert de comentaris d’indignació, ràbia i lament pels felins assassinats cruelment. Molts d’altres, però, quasi han exigit el sacrifici del gaticida enmig de la plaça del Poble. No perdem l’oremus. Casos com aquest s’han de castigar, sí, però llei en mà, i si la legislació actual no és suficient, canviem-la.
 
Entre els comentaris que corren per la xarxa també n’hi ha de raonables que proposen solucions, com l’entitat Laika, que vol que el maltractament greu d’un animal estigui tipificat pel codi penal i no es quedi en una multa econòmica, sinó que es castigui amb penes de presó. Algú proposa recollir firmes i promoure una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Fa uns anys, la iniciativa d’una persona tenaç va aconseguir que els parlamentaris optessin per eradicar el tabac dels espais públics, fet que semblava inaudit a Andorra. Si tant ens indigna la desprotecció  jurídica dels animals, moguem-nos. Exigim als representants polítics que modifiquin el codi penal.
 
Però, moguem-nos també per altres qüestions: per unes pensions i un sou mínim digne, que sigui coherent amb el cost de vida actual; per una protecció legal dels treballadors; per una societat més justa i respectuosa amb tota la ciutadania, sigui de la nacionalitat que sigui; per les famílies desnonades per no poder afrontar els deutes i la hipoteca... 
 
Tots tenim dret a la pataleta, només faltaria, exercim-lo, no callem, protestem, però també actuem. Ja ho deia Hessel: «Només l’ésser humà es compromet». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT