PUBLICITAT

7è centenari de la mort de Ramon Llull

Enguany dins del 5è Festival de Música Antiga dels Pirineus un dels concerts ret homenatge a la figura del mallorquí Ramon Llull en el 7è centenari de la seva mort. El concert, interpretat per la Coral Cantiga sota el títol L’amor de la natura i la natura de l’amor, fa un recorregut per alguns dels cants del Llibre d’Amic e Amat de l’escriptor passant pels madrigals de Claudio Monteverdi o Luca Marenzio, la poesia d’Ausiàs March o les expressives cançons amoroses de Thomas Tomkins, Juan Vásquez i Joan Brudieu.
 
Però, hi ha molts més actes dins de la programació destinada a celebrar aquest setè centenari de la mort de Ramon Llull (1232-1316) que va començar el 27 de novembre de 2015. A més de la celebració de diverses misses, concerts, exposicions, etc., una comissió organitzadora integrada pel Bisbat de Mallorca i els centres universitaris lul·lians d’arreu del món ha impulsat la celebració d’un Congrés Internacional que commemora la figura de l’escriptor i pensador mallorquí mitjançant la celebració de simposis en diverses ciutats d’Europa.
 
Com ja sabem, la figura de Ramon Llull, qui va ser un autodidacta i un avançat al seu temps, no només s’estudia a nivell localista, sinó també a nivell mundial. L’il·lustrat mallorquí, a més de tractar temes filosòfics, teològics o escriure, va fer estudis sobre ciència o medicina, entre d’altres. A més, se’l considera com un dels creadors del català literari i un dels primers que va fer servir una llengua neollatina per a expressar coneixements filosòfics, científics o tècnics, a més d’escriure textos novel·lístics i poesia.
 
Amb la celebració d’aquest Aniversari el que es pretén és estudiar i difondre el pensament Lul·lià, no només als territoris de parla catalana, sinó també a, gairebé, tota Europa i la resta del món, ja que podem considerar a aquest gran pensador com el mallorquí més universal de tots els temps.

Però, si el que vols és fer una petita escapada a Mallorca, els franciscans han preparat la primera ruta lul·liana. La visita comença al monestir de la Real, on el religiós va escriure els seus primers llibres, passa pel puig de Randa i el santuari de Cura, on cap a l’any 1262 se’n va anar a fer vida d’ermità, fins al monestir de Miramar valldemossí, espai de l’escola que va fundar per ensenyar el seu mètode als monjos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT