PUBLICITAT

Cultura política

Reivindicar la importància de la nostra cultura política i de la seva qualitat té sempre sentit i avui més davant del desprestigi general dels polítics, en una societat en profunda transformació i on dos principis semblen voler-se imposar en ella.
El tenir per sobre del ser.
I el mercat per sobre de les persones i els estats.
Aquesta reivindicació ha estat feta a través del Manifest cultural 2015 presentat en ocasió del Dia de la Cultura per l’Àgora Cultural del Principat d’Andorra el passat dimecres 1 de juliol al vestíbul de la seu del nou Consell General, la casa comuna de tots els andorrans com molt bé acostuma a recordar el nostre síndic general Vicenç Mateu i Zamora.
La cultura ho impregna tot, també la política.
Malgrat que molts polítics no s’ho pensin, ni ho vegin així.
I enguany la reivindicació del manifest cultural ha anat de bracet de tres nous premis Àgora Cultural que han estat immersos de ple en la cultura política andorrana dels darrers trenta anys. Una cultura política que ha estat clarament transformadora del marc institucional i de les mentalitats, obrint nous horitzons de futur al desenvolupament de la societat andorrana en el concert internacional amb els estats i  les nacions de tota la Terra.
Tres nous premis Àgora Cultural, provinents de l’àmbit de la cultura política, que es sumen a les 29 personalitats que ja han rebut el guardó des del 2001.
Mercè Bonell i Bertran n’ha estat considerada mereixedora per haver contribuït a enriquir la cultura política d’Andorra sent la primera dona de la història del nostre país a presentar-se i formar part del Consell General, durant els anys 1984 i 1985, per la parròquia d’Andorra la Vella, després dels decrets de les Delegacions Permanents dels Coprínceps permetent, el 1970, el dret de vot de les dones i, el 1973, la seva elegibilitat.
Nascuda el 15 de juny de 1941 ha seduït i s’ha deixat seduir per la vida. Ha sabut atreure a l’entorn seu el consens, l’estima i la confiança amb intel·ligència i ferma discreció.
El seu pare es va implicar políticament entre els anys 1930 i 1970 per a fer evolucionar i modernitzar Andorra i, segurament, d’ell n’ha heretat els gens inconformistes i rebels enfront als conservadors i  als “carques” com li agrada dir a ella.
Nemesi Marqués i Oste n’ha estat considerat mereixedor per haver contribuït magníficament a clarificar el debat teòric i jurídic relatiu a la sobirania d’Andorra, amb estudis i publicacions, i , com a representant del Copríncep Episcopal Excm. Joan Martí i Alanis, haver treballat per a fer possible una nova cultura política dins del pacte del nou marc institucional dels andorrans en la Constitució del 1993.
Nascut el 17 de maig de 1935, el seu trajecte vital sembla cercar la profunditat buscant l’essència de la vida i volent arribar al fons de les coses, amb senzillesa però amb rotunditat.
De les seves virtuts de compromís, responsabilitat, vehemència i esperit de sacrifici, els seus assoliments en la seva obra escrita i en la seva vida viscuda, en són clar testimoni.
I amb les virtuts s’acompanyen els pecats, com va recordar ell i en va demanar perdó públicament en ocasió de la recepció del guardó.
I així ha hagut de gestionar la tensió, la mordacitat, la censura, la confiança, l’orgull, la fermesa, la serietat, la felicitat i el conflicte entre allò material i espiritual.
Jean Yves Caullet, n’ha estat considerat mereixedor per haver contribuït, com a representant personal del Copríncep Francès Excm. Sr. François Mitterrand, a l’evolució decisiva i essencial per al futur del Principat d’Andorra, fent possible la construcció d’una nova aproximació de la institució de la Presidència de la República Francesa a Andorra, i treballat per a fer possible una nova cultura política dins del pacte del nou marc institucional dels andorrans, en la Constitució del 1993.
Nascut el 8 de febrer de 1957, sembla haver estat dotat d’una qualitat de  precognició, és a dir d’una sensibilitat exquisida per a saber i entendre el que pensen els altres i per a saber transmetre idees i missatges. O amb capacitat de concebre mentalment una situació i convertir-la en realitat. Agut, intuïtiu i hàbil. Responsable i perspicaç. Generós. Tot i poder semblar desconnectat de la realitat i fred, és tot el contrari.
Les seves limitacions en altres aspectes, com qualsevol persona, no li resten en la seva alta qualitat humana i estimació per Andorra,   la qual ha estat corresposta.
Tres premis, merescuts, a la cultura política andorrana, que no són fruit de quatre dies, d’un acte o d’un fet, sinó d’unes trajectòries i uns esperits de servei al país durant anys. Amb una visió clara de futur per al benestar dels andorrans.
Uns premiats que honoren doblement a Andorra, pel que han fet i en acceptar l’humil, però sincer premi, d’Àgora Cultural del Principat d’Andorra, provinent de 23 associacions culturals del país però que expressen el reconeixement de tota la societat andorrana i el donen en el seu nom. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT