PUBLICITAT

Dia dels treballadors

El pròxim divendres dia 1 de maig es celebra el Dia Internacional dels Treballadors. Ja en una altra ocasió vaig parlar en aquesta mateixa columna d’opinió de l’origen mundial d’aquesta celebració. Per això, aquesta vegada prefereixo fer una mica d’història sobre l’origen i formes de celebrar aquesta data tan important en alguns dels altres països del món.

La celebració del Dia del Treballador a Veneçuela va començar a Maracaibo, quan s’institueix el 1936, després de la mort de Juan Vicente Gómez i amb el govern d’Eleazar López Contreras. En aquest moment va nàixer el sindicalisme i el moviment obrer a aquest país.
Després de que el govern del país enfrontés dues vagues obreres i una altra estudiantil que van sacsejar-lo, amb la intenció de aconseguir la sindicalització massiva dels treballadors, es va iniciar una campanya per part de les organitzacions polítiques i del propi President de la República.

No obstant això, no va ser sinó fins a 1945, quan s’estableixi per decret la celebració de l’un de maig com el Dia del Treballador, abans celebrat el 24 de juliol com ho havia fixat el general Eleazar López Contreras, president de Veneçuela, segons decret del 18 abril 1938.
A El Salvador la jornada del dia del treball s’inicia amb una marxa que parteix del monument al Salvador del Món i finalitza a la Plaça Llibertat, davant de la Catedral Metropolitana de San Salvador. Entre els assistents a la marxa es poden observar diferents grups de sindicats que acudeixen a la manifestació per tal de donar suport i fer valer el dret dels treballadors a expressar-se.

També, acostumen a anar-hi, com igualment per tot arreu, diversos grups socials que volen exposar amb pancartes les seves preocupacions i necessitats per tal d’aconseguir una millora als seus llocs de treball.

La marxa del dia del treball es va convertit  per als salvadorencs en un mitjà de denúncia per poder expressar que la manca de treball, la mala remuneració, la violació dels drets humans, la crisi ambiental, i una infinitat de problemes més, són part de la seva realitat. Una realitat que els seus dirigents no han sabut millorar per falta de solucions encertades per combatre els problemes del seu poble.

Per contra, als Estats Units o al Canadà no se celebra aquesta commemoració sinó el Labor Day que es commemora el primer dilluns de setembre. A la ciutat de Nova York es realitza aquest dia una desfilada organitzada per la Noble Ordre dels Cavallers del Treball. El president nord-americà Grover Cleveland va afavorir la celebració al setembre per por que la data de maig reforcés el moviment socialista als Estats Units des de 1882. Canadà es va unir a commemorar el primer dilluns de setembre en comptes del primer de maig a partir de 1894 .

Sigui com sigui, en l’actualitat la major part dels països celebren aquesta data en què tots els treballadors s’uneixin cercant una millora de les seves condicions i el seu estatus laboral.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT