PUBLICITAT

Lluís Capdevila i Vilallonga

Enguany fa 35 anys de la mort del professor de literatura castellana, escriptor, assagista, memorialista, dramaturg i llibretista de sarsueles català Lluís Capdevila i Vilallonga. L’escriptor va arribar a Andorra l’any 1973 en companyia del seu germà Enric Capdevila i la seva dona Montserrat Pallejà, després d’haver-se jubilat com a professor de castellà a la Universitat de Poitiers, ciutat en la qual s’havia exiliat l’any 1939, deixant la seva ciutat natal, Barcelona.

Lluís Capdevila ja no va a tornar mai a Barcelona, el 17 de març de 1980 va morir, a l’edat de 85 anys, a la parròquia de Sant Julià de Lòria al cementeri vell de la qual reposen els seus restes.

La seva obra més popular va ser la sarsuela catalana ‘Cançó d’amor i de guerra’ escrita en col·laboració amb el dramaturg, Víctor Mora i Alzinelles, i amb música de Rafael Martínez i Valls. L’obra, que es compon de dos actes, el segon dividit en dos quadres i un teló musical, va ser estrenada, per la companyia de Líric Català dirigida per Josep Llimona, al Teatre Nou de Barcelona el 16 d’abril de 1926. Creada el mateix any de la seva estrena en plena dictadura de Primo de Rivera, es va titular inicialment ‘Els soldats de l’ideal’, però la situació política va fer que l’obra es prohibís abans de poder estrenar-la amb aquell títol. A Andorra va ser posada en escena l’any 1968 per la Secció Teatral del Casal del Centre amb la col·laboració del Mestre i fundador, l’any 1964, de l’Orfeó Andorrà com a secció del Centre Moral i Recreatiu d’Andorra la Vella, Joan Roure Jané. La trama principal que està basada en el desenvolupament d’una història amorosa aprofita aquest relat amorós per il·lustrar, al mateix temps, l’agitat moment històric que afectava a la França de finals del segle XVIII.

També el seu germà Enric, dramaturg i periodista, va representar una de les seves obres a Andorra: ‘L’amor és una comèdia’. Obra escrita en col·laboració amb Joan Secarrant Manau i que al nostre país va ser representada també per la Secció de Teatre del Casal del Centre entre els anys 1964-1967. La representació va comptar amb la presència d’un dels seus autors, el mateix Enric Capdevila i Vilallonga.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT