PUBLICITAT

Andorra la Vella, ciutat amiga de la gent gran

L’any 2006, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va reunir diverses ciutats de vint països en un projecte destinat a obtenir un envelliment actiu i saludable de la gent gran. Això va comportar la creació d’una xarxa mundial OMS de ciutats amigues amb les persones grans.
Andorra la Vella es va adherir a aquesta xarxa amb la finalitat d’adaptar la parròquia a les necessitats de la gent gran d’acord amb la guia de l’OMS, que identifica els dominis de la vida urbana que poden influir en la salut i la qualitat de vida de les persones grans, i en promou l’autonomia i la vida activa, de manera que implica no solament la gent gran sinó també la resta de la societat.
Amb aquesta finalitat el Comú d’Andorra la Vella ha instituït un Comitè Consultiu per assolir aquestes fites. El Comitè està format per una dotzena de persones de diversos àmbits relacionats amb la gent gran, els professionals del món de la salut, els organismes oficials que treballen en l’àmbit de la gent gran, els mitjans de comunicació, membres de residències, gerontòlegs, etc. La finalitat d’aquest Comitè consistirà a definir les línies mestres de treball adreçat a la gent gran: crear un pla d’atenció integral, millorar la parròquia en aquest sentit, aprendre d’altres experiències de ciutats amigues i conèixer diverses polítiques encaminades al mateix fi a escala mundial.
Amb l’aprovació prèvia per part de l’OMS, caldrà implementar el Pla d’acció en 3 anys, i 2 anys després aquest organisme en farà la primera avaluació. L’objectiu comú ha de ser millorar la qualitat de vida i la participació plena de la gent gran en la societat.
Esperem que amb l’ajuda de tots els que participem en el Comitè, així com amb la societat civil, s’assoleixin els objectius exposats.
És evident que, com a tot arreu, la població tendeix a envellir. Per tant, les autoritats han de preveure que la gent gran cada vegada ocuparan més lloc en la població. Per això serà convenient saber les seves necessitats i preveure-les amb antelació.
Andorra en general i la capital en particular han canviat molt d’aquella vida ancestral, familiar, casolana i autàrquica on tothom trobava un lloc a la llar. Ara, en aquest mon urbà, és necessari que qui ha treballat tota la vida, quan ja és gran, tingui el reconeixement dels seus conciutadans amb les atencions corresponents per a la seva salut, per al seu benestar material, sentimental i humà per assolir una qualitat de vida millor.
Per obtenir-ho cal implicar tota la societat i en primer lloc els familiars més pròxims. Com més edat té la gent, més necessita companyia.
D’això en vindrà una compensació perquè ells ens transmetran les nostres arrels, el nostre passat, i ens ajudaran a formar i mantenir la nostra identitat.
 
 
Pere Canturri Montanya
Membre del Comitè consultiu
Andorra la Vella, Ciutat Amiga de la Gent Gran

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT