PUBLICITAT

Reviure el Barri Antic

Fa poc, anant a la jornada del TEDxAndorraLaVella (conferències que recomano a tothom) celebrat a la recepció de la seu del Consell General, em va sorprendre molt constatar com de buida de gent estava tota la zona del Barri Antic del Centre Històric d'Andorra la Vella durant tot el dia, tot i ser un dissabte.

Es fa difícil d'entendre com una zona que en principi ho té tot per poder ser un pol d'atracció tant de gent de casa com de turistes: un barri antic on fa goig passejar, monuments com la Casa de la Vall o l'Església, restauració, un teatre, zones d'oci nocturn a prop, etc.. sigui avui dia una de les zones més apagades de la parròquia.

En aquests temes, com en la majoria, l'atzar no hi té gaire a veure per no dir gens, encara que per a alguns sembla que sí, ja que es veu poc moviment per intentar corregir aquesta situació. L'experiència demostra que per poder dinamitzar i reactivar una zona cal que s'hi combinin accions de dos tipus. Per una banda, que l'administració encarregada de gestionar els espais públics d'aquella zona aposti fermament per aquesta dinamització amb actuacions importants per facilitar tant l'accés de la gent com l'aparició de negocis. I per l'altra, que el sector privat aposti per engegar els projectes empresarials que facin que la gent vulgui venir.

Mirant el sector privat, cal que els empresaris vulguin col·laborar perquè hi guanyin tots en conjunt, cosa que costa molt de veure en aquest país, en què sembla que importi més veure fracassar el veí que no pas sortir guanyant els dos. Però exemples se'n poden trobar i un de clar el veiem a pocs metres, a la zona del Cap del Carrer. En poc temps, l'aposta de diferents empresaris de situar diversos establiments de restauració sumats als que ja hi havia de fa temps, l'ha transformat en una referència al país a l'hora d'anar a dinar o sopar i ha donat una vida a aquell carrer com feia molt de temps que no es veia. L'aposta conjunta ha fet guanyar a tot el barri.

Però aquest ha estat un cas molt particular. Caldria que les iniciatives anessin de la mà dels dos sectors. Iniciatives com les jornades de Nits de Copes, en què l'acció conjunta entre l'administració i els empresaris ha aconseguit que molta gent omplís no només els bars i restaurants de la zona sinó també les botigues, o la Fira d'artistes d'Andorra demostren que aquesta és la línia bona.

La zona té moltes possibilitats, i no només s'ha de pensar en el fet que hi hagi restauració sinó que podria ser una zona on es poguessin trobar tallers d'artesania, galeries d'art, s'hi podrien muntar petits mercats de forma més o menys contínua, es podria aprofitar la plaça del Consell per fer-hi activitats per atraure la gent, etc... El que cal és que hi hagi una voluntat política clara de voler dinamitzar aquella zona i que es faci amb el suport i la implicació del sector privat que és qui al final hi ha de creure i voler engegar els seus projectes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT