PUBLICITAT

Quina olor fa el cafè de bon matí?

Ho confesso, tinc un mal costum. Tinc el mal costum d’esmorzar cada matí. El problema és que per motius d’agenda, molts dies haig de fer-ho fora de casa, en alguna cafeteria. M’encanta prendre un cafè amb llet tot llegint la premsa i posar-me al dia de l’actualitat del nostre país. M’encanta sentir l’olor a cafè... Ah, no? És olor a tabac? Ostres..... Sempre havia pensat que el cafè feia aquesta olor a fum.

Per sort, d’aquí a menys d’un mes podrem gaudir d’aquests espais sense fum. Ens ha costat molt arribar-hi, però ja podem dir que ho tenim a tocar.

A mitjans de desembre, al meu entendre, Andorra fa un pas endavant. No hem d’oblidar que som l’únic país del sud d’Europa en el qual encara es pot fumar en espais públics, sense restriccions. Podem sentir-nos orgullosos de poder dir que som el “paradís dels fumadors”. Aquesta és la imatge que volem donar? Ostres, perdoneu, però jo no hi estic d’acord.

Els propietaris de bars, cafeteries, discoteques, locals d’oci i molts altres tenen por de patir una disminució de la seva clientela més fidel per culpa d’aquesta prohibició, però segurament no són conscients del que poden oferir realment. Perquè està clar que un negoci no es pot vendre com un espai on fumar, ha de poder oferir alguna cosa més: ja sigui un bon ambient, una bona música, un bon cafè o un bon dinar, però en cap cas fum. Deixem de vendre fum.

No vull fer-me pesat intentant convèncer-vos que no es perdran clients, perquè segurament se’n perdran alguns, però tot i això s’ha de creure que se’n guanyaran de nous. Jo no sóc fumador i no he deixat d’anar a bars, discoteques o altres locals perquè s’hi consumeixi tabac, no entenc perquè un fumador ha de deixar d’anar-hi perquè no es pugui fumar.

També s’ha de veure la possibilitat de potenciar les terrasses (que ja han proliferat en algunes zones aquest estiu), pels locals que tinguin la possibilitat de fer-ho. En aquest cas, però, des dels comuns s’haurà de tenir especial cura pel possible soroll nocturn, que no pugui afectar els veïns dels locals d’oci. Aquest és un aspecte sensible, a tenir molt en compte, ja que l’aplicació de la llei no ha de representar maldecaps per a la gent que es troba propera a una discoteca.

El dia 13 de desembre ja no es podrà fumar en espais públics, déu ni do. Quin canvi. Hem tingut prou temps per conscienciar-nos. Tot i això, estarem encara alguns dies veient gent fumar, i no serà més que a base de recordatoris i conscienciació que arribarem a eradicar el tabac d’aquests espais. No serà fàcil, però ho farem. Si tots els altres països ho han pogut fer, per què no nosaltres?

I no ens equivoquem, el turista seguirà comprant tabac, de la mateixa manera que nosaltres seguirem fent-ho, però el consumirem en espais oberts; simplement.

Espero que ben aviat l’olor que sentim en una cafeteria sigui de cafè.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT