PUBLICITAT

Ens preguntarem: Per què no s'havia fet abans?

Ben aviat podré veure la meva filla jugant per l'avinguda Carlemany, corrent tranquil·lament amunt i avall, que és el que més li agrada. Després dels anys que fa que en sentim parlar, ja podem dir que l'any vinent l'avinguda Carlemany serà d'ús exclusiu per a vianants. El camí per arribar fins aquí, però, no ha estat ni curt ni senzill. En tot cas, no ha estat ni tan curt ni tan senzill com podria semblar.

Feia molts anys que sentíem parlar de fer les avingudes principals del país per a vianants, ja sigui des d'Andorra la Vella com des d'Escaldes-Engordany.

Han passat molts anys de proves, intents, simulacions, i al final, per un motiu o un altre el projecte acabava sempre al fons d'un calaix. Era una llàstima no poder disposar d'una zona adaptada als vianants al centre comercial del país tenint en compte totes les facilitats i solucions a eventuals problemes de mobilitat que podien aparèixer. Segurament, un dels problemes que sempre s'ha trobat ha estat la nova distribució del trànsit que ha d'aprovar l'Agència de Mobilitat. Per aquest cas hem d'estar a l'espera de la seva resposta, que serà ben aviat.

Finalment, i amb molta valentia, el Comú d'Escaldes-Engordany s'ha decidit a iniciar el projecte. I ben fet, ja era hora! La parròquia necessita aquest impuls, i ara més que mai. No cal deixar passar més temps per presentar aquesta iniciativa. Per aquest motiu el Comú d'Escaldes-Engordany ha decidit afrontar la decisió iniciant el projecte Carlemany per a vianants.

L'ordenament urbanístic desenvolupat amb seny durant aquests darrers anys permet a Escaldes-Engordany disposar, en ple centre, de carrers adjacents i aparcaments suficients per poder fer front a la reorganització dels 7.000 vehicles que circulen cada dia per l'artèria principal.

Ja em pogut veure representacions digitals de com podria arribar a ser en un futur molt proper la nostra avinguda Carlemany en els tríptics repartits pel comú. En la presentació del projecte, els cònsols ens van exposar el pla que s'ha anat seguint fins ara i el que es té previst seguir d'aquí fins al 2015, data final prevista per fer l'avinguda per a vianants. S'ha explicat que en primer lloc, molt possiblement durant el primer semestre del 2013, es preveu tallar definitivament l'avinguda al trànsit. Aquesta primera intervenció es realitzarà sense haver de fer una gran despesa econòmica ja que només es vol esborrar tota la senyalització horitzontal de l'asfalt així com vestir Carlemany amb mobiliari urbà. Tot això es farà per reduir l'impacte visual que pot tenir la presència de l'asfalt fins que aquest es retiri.

Justament, de mitjans del 2013 fins a principis del 2014, es preveu no realitzar cap més intervenció a l'avinguda. Durant aquest període es farà l'acomodació a la nova situació, la correcció de problemes logístics i d'organització de les càrregues i descàrregues, l'adaptació dels comerciants i veïns.

No serà fins l'any 2015 i en funció dels ingressos i del pressupost del que pugui disposar el comú, que es farà la darrera i més gran intervenció. Un dels exemples proposats és l'enrajolament complet de l'avinguda, però aquest aspecte encara no s'ha decidit.

Així doncs, l'adaptació de l'eix comercial principal de la parròquia es farà de manera esglaonada i gens traumàtica. En tot moment s'anirà informant els comerciants i habitants afectats pels canvis de la planificació que tindran les obres per intentar pertorbar el menys possible el seu dia a dia.

Personalment ja tinc moltes ganes de poder gaudir d'aquest nou espai pels ciutadans, lliure de vehicles i ple de vida del qual disposarem ben aviat. És un projecte que ens ha d'il·lusionar a tots, i quan dic tots parlo de tots els que vivim a Andorra. Estic segur que quan estiguem passejant per l'avinguda, un cop superats els breus períodes d'adaptació, ens preguntarem: com pot ser que no s'hagi fet abans?

Més informació

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT