PUBLICITAT

Oportunitat o suïcidi?

ISAIAS LAFUENTE
PERIODISTA

Pedro Sánchez he decidit apartar Tomás Gómez de la direcció del PSOE a Madrid, dissoldre la seva executiva i crear una comissió gestora. El dirigent defenestrat és el candidat socialista a la presidència de la Comunitat de Madrid, condició que també decaurà, se suposa, amb aquest cop de timó. El dirigent socialista ha dit que «no pensa fer un pas enrere» i ha acusat Sánchez d'intentar enfortir el seu dèbil lideratge amb aquesta decisió, mentre la seva secretària d'Organització, Maru Menéndez, ha qualificat la decisió del secretari general del PSOE com un «immens» error «comès» fora de les vies democràtiques del partit «.

La guerra està oberta i ha esclatat a 100 dies d'unes eleccions autonòmiques i municipals que seran claus per aclarir o embolicar el camí cap a les eleccions generals que se celebraran a finals d'any. Se'ns escapen moltes dades. Diu la direcció federal del PSOE que s'ha adoptat aquesta decisió pel dany que Tomás Gómez estava fent a la imatge del PSM, referint-se, entre altres coses, al procediment judicial pel sobrecost del tramvia de Parla, localitat madrilenya de la qual va ser alcalde. Aquesta mateixa setmana El País publicava que la fiscalia investigava possibles vincles que podrien esquitxar a Tomás Gómez. La qüestió és que en aquest procediment, Gómez ni tan sols està imputat, que és una de les línies vermelles que Pedro Sánchez ha marcat per apartar, en casos greus, dirigents de la seva organització. Baixar el llistó des de la imputació a la informació sembla un precedent difícil de gestionar en un futur si es contempla el panorama dels escàndols oberts als jutjats i als diaris.

Així que estaríem davant d'una destitució preventiva, un intent d'evitar que una hipotètica imputació li esclati al PSOE en vigílies de les eleccions. I ja posats, davant d'una maniobra que permetria buscar un candidat amb més tirada, vistes les expectatives que les enquestes concedeixen al PSOE, saltant-se el procediment de primàries que va designar a Tomás Gómez. Es parla d'Ángel Gabilondo, un home el perfil conciliador, molt semblant al del vell professor Tierno Galván, podria permetre al PSOE recuperar posicions a Madrid. Però sembla estrany que, ja no Gabilondo, sinó qualsevol que vulgui emprendre aquest camí que des d'avui està carregat de mines.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT