PUBLICITAT

Els tres destins del 2015

RAFAEL TORRES

Doncs s'obre l'any 2015 com no va succeir amb cap altre en l'accidentada vida de la democràcia del 78: amb l'esperat desenllaç de les tres grans qüestions que a tots ens preocupen, i que són el destí de l'economia, la regeneració de la democràcia (no només en el capítol de la corrupció) i el desafiament sobiranista. En l'econòmic, ja tenim prou amb les prèdiques fantasmals de Rajoy i els seus nois sobre la recuperació inexistent. L'economia serà un desastre mentre que no es col·loqui en primer lloc la resurrecció del gairebé perdut Estat de Benestar, un dels grans avenços del sistema del 78 i que l'actual Govern s'ha esforçat a fulminar, sota el pretext que era obligat per la brutal crisi econòmica. Ham que cada vegada s'empassen menys espanyols, inclosos molts d'ideologia conservadora.

Pel democràtic, amb la necessitat d'un gir copernicà que esborri la corrupció i ofereixi als espanyols unes vies noves i netes per prendre el protagonisme que se'ls ha usurpat. La irrupció de Podem en el panorama nacional és important en aquest apartat, com ja reconeix –aplaudeix o condemna-- la immensa majoria del poble espanyol. Les enquestes demoscòpiques no poden ser més eloqüents, no solament en el seu demolidor dictamen sobre el bipartidisme, sinó en el clam per una reformulació de les vies de representació, que han de semblar més aviat poc als que hem patit durant 37 anys. La generalització del sistema d'eleccions primàries (excepte al PP) és un dels primers i escassos avanços en aquest terreny.

I pel que fa al sobiranisme, és indefugible buscar i trobar unes fórmules intermèdies entre el secessionisme destructiu i la recentralització suïcida. Un terreny en el qual s'estan produint importants novetats en aquest precís instant i també de mans de Podem, els líders deixen ben clar que una cosa és reconèixer el dret a decidir (i sembla que es refereixen a un dret de tots els espanyols) i una altra cosa és preconitzar els independentismes, contra els quals se situen els homes d'Iglesias. Això últim ho han sabut veure millor que ningú Artur Mas i Iñigo Urkullu, que contemplen els avenços de Podem en les seves respectives comunitats autònomes com la frustració de la ruptura de la unitat territorial espanyola. El camí seria, és clar, el federalisme. H

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT