PUBLICITAT

Cuba, una gran oportunitat

JOSÉ LUIS GÓMEZ

Cuba va deixar de ser una colònia espanyola el 1898, per passar a les mans dels Estats Units, però els espanyols mai van deixar ser fans de Cuba, especialment els gallecs, que no només van emigrar en massa en diferents onades, sinó que són el bressol dels germans Castro, la família dels quals és d'un poble de Lugo. Els primers espanyols van arribar a Cuba el 27 d'octubre de 1492 per la zona de Bariay, i des de llavors la història ha unit -en general per bé- als dos països.

Expliquen les Cartes d'Índies que una vegada que Colom va trepitjar sòl cubà, es va agenollar en la sorra i amb el cap inclinat cap amunt va exclamar: «Aquesta és la terra més bella que ulls humans hagin vist mai». Espanya no va trencar amb la dictadura comunista de Castro ni tan sols amb el dictador de dretes Francisco Franco, un dels ex ministres seus, Manuel Fraga, seria temps després bon amic de Cuba -i del seu paisà Fidel-, sent president de la Xunta de Galícia. Un altre gallec, l'històric empresari de l'automòbil Barreiros va posar fi a Cuba a la seva vida com a industrial, de la mà dels germans Castro. També els catalans van exercir una gran influència a Cuba, no tant amb emigrants sinó amb negocis. I més recentment, des de Mallorca es van assentar a l'illa del Carib importants cadenes hoteleres com, per exemple, la de la família Fluxà.

Aquesta setmana Cuba ha donat un gran pas, que redefinirà el seu futur, un cop reestablertes les relacions diplomàtiques amb els Estats Units.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT