Pessebre vivent
[email protected]
- Foto:
A casa guardem llibres de fotografies dels temps passats, de les de blanc i negre. Perquè abans s'editaven llibres així, eren àlbums de fotos de tot un poble, i ara són com els llibres d'història, de la nostra història.
En un d'ells, el de l'apreciat Joan Burgués, que s'intitula Escaldes-Engordany (1954-1988), inicia les seves primeres divuit pàgines amb fotografies del pessebre vivent d'Engordany, del 1958 al 1962. Estava format per gent gran i canalla, i s'hi poden llegir els noms que varen participar, molts d'ells ja no hi són, i dels que hi són, ara són els nostres avis.
Enguany es recupera la tradició just en el centenari del naixement d'Esteve Albert, qui al 1956 va recuperar i instaurar la tradició que s'havia realitzat molts segles abans a Itàlia. Amb l'entrega i col·laboració de l'Esbart Sant Anna, la coral d'Escaldes-Engordany i la coral d'infants de l'escola de música, així com d'altres voluntaris, forgen de nou el pessebre vivent format per més d'un centenar d'actors i figurants.
Així que si volen fer quelcom d'interessant aquest cap de setmana, els recomano que es passin a veure el pessebre vivent a partir de les 20.30 hores, als voltants de l'església d'Escaldes, on podran gaudir d'una representació d'una hora i mitja, realitzada en cinc escenaris diferents, que segons m'han dit acabarà amb alguna cosa que per escalfar les mans i l'estomac. De ben segur que l'aforament es quedarà curt, però no s'alarmin perquè la tornaran a fer el 3 i 4 de gener.
Serà un nou atractiu per a la part alta d'Escaldes, i no només turístic, sinó també social i cultural de la gent d'Andorra. Perquè està bé això de recuperar les tradicions que ens uneixen, és una bona iniciativa que hauríem de mantenir entre tots, per allò de no oblidar d'on venim.
Per a més informació consulti l'edició en paper.