PUBLICITAT

Els altres estan equivocats

LUIS DEL VAL

Jean Paul Sartre es va sacsejar a Heidegger per eliminar la consciència, la qual cosa és meravellós a l'hora de demanar amnistia total per a un mateix, i a més, ja ens va anticipar que l'infern són els altres, és a dir, que l'existència humana no pot desprendre's de la convivència.

Llegeixes la Premsa, escoltes la Ràdio, i arribes a la conclusió que Sartre mai ha estat més vigent que en aquesta hora d'Espanya, on tots es declaren demòcrates, i tots estan convençuts que els que no pensin com pensen ells són estúpids. Pensar que l'altre és estúpid és el primer pas per admetre algunes fórmules d'ostracisme, algunes maneres de apartament que, en els totalitarismes, arriben a l'aniquilació. La degradació és lenta, però segura, i algunes de les propostes dels totalitarismes moderns em produeixen por, però no por metafòric, sinó por real.

El problema no rau en la singularització de l'estupidesa, sinó en la generalització. Comences descobrint que un determinat contrincant polític és babau, per no pensar com penses tu, i el següent pas és que tota la formació política a la qual pertany el babau està composada d'un ramat de babaus. Qui es resisteix a no salvar la pàtria d'un ramat de babaus?

Els meus companys periodistes –alguns amics–, els meus representants polítics –en el Govern o a l'oposició– mostren uns símptomes de fanatisme que comencen a espantar, però menors dels aspirants a pertànyer a la casta a la qual critiquen, perquè la demagògia és tan fèrtil en temps d'escassa prosperitat com l'amor en temps del còlera.

Què ens ha passat? La intransigència sempre ha estat una temptació que hi era, com la luxúria, el que no garantia la gran orgia, però estem ja en un llit partit en dos, amb el matalàs esqueixat, els molls atiant la intolerància de tots, i substituint els crits per la raó. I el pitjor són els murmuris en la forma que inciten al crit. Aquestes demagògies grolleres vestides de discreció que són acceptades com si fossin bombes de xocolata. Ni tan sols jo mateix m'escapo: els altres estan equivocats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT