PUBLICITAT

Despolititzar el polititzat

LUÍS DEL VAL

Els jutges degans van tenir una important reunió la setmana passada, van dir coses bastant sensates i, també, van escriure una carta als Reis Mags, volent despolititzar la Justícia que, en les actuals circumstàncies, ve a ser com intentar que els tigres es tornin herbívors.

Els jutges es van polititzar ells sols amb la creació d'associacions simpatitzants amb els partits polítics. Jutges per a la Democràcia s'alinea clarament amb les doctrines socialdemòcrates del PSOE, i l'Associació Professional de la Magistratura amb les conservadores del PP.

Hi ha tres més, com l'Associació Francisco Vitòria, que matisen la seva posició.

Per si fos poc, el nomenament dels components del Consell General del Poder Judicial es porta a terme al Congrés, entre els partits, i allí el PP proposa als seus i el PSOE als seus aficionats, encara que el terme fanàtic em consta que resulta inadequat referit a un jutge.

Fora de les associacions poderoses el fred és molt gelat i, encara que tinguéssim a un Ciceró o a un Robert Schuman, si no s'apropessin a la calor dels partits mai ocuparien un lloc al CGPJ.

No és que afirmem que els membres del CGPJ no siguin independents, sinó que independen de les seves associacions i dels partits que els han nomenat, i, el que és pitjor, és que en les votacions els jutges d'esquerra i els jutges de dretes voten com un bloc homogeni, exactament igual que passa al Parlament.

En la meva ingenuïtat, jo pensava que persones de currículum tan meritori –la majoria– assolida un cop la butaca es sacsejarien el cordó umbilical que els fa independer de la ideologia, però ha de tractar-se d'alguna cosa que amara les cèl·lules, perquè són raríssims els casos de independència rebel.

Per si fos poc, comença a notar-se la influència nacionalista en els Consells Superiors Autonòmics, de manera que el desig dels degans és, en efecte, una missiva als reis d'Orient. H

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT