PUBLICITAT

Una dona de caràcter

ELISENDA VIVES
Periodic
Foto:

Quan es diu d'algú que té caràcter, vol dir que té mal caràcter, se suposa amb encert. He pensat una mica sense sortir-me'n sobre un caràcter explosiu i la seva relació amb el país aquí present. El motiu de tan profunda reflexió és una referència d'Amélie Nothomb en un llibre recentment publicat, Pétronille. A l'obra, la seva amiga, la Pétronille, justifica la seva manera de ser irascible, impacient i violenta als seus orígens andorrans. Què voldrà dir?

Quan Nothomb escriu ho fa amb agudesa i subtilitat per burlar-se elegantment de tot els nostres mals quotidians.

Mai no hi ha una paraula de més perquè és concisa en les descripcions i precisa en els diàlegs. El resultat és un conjunt d'obres curtes –al·leluia– que es llegeixen d'una tirada. A vegades poden semblar superficials, n'hi ha de més encertades i cultes que d'altres, de més niponitzants que d'altres, però les paraules no s'hi aventuren mai debades. Per tant, hi ha d'haver una justificació que haurem de buscar d'alguna manera.

De Pétronille, en sabem força coses. La novel·la va descobrint la seva personalitat, de molta voluntat i gens de timidesa, escriptora, esquiadora, bevedora i altres trets sobre els que no convé esplaiar-se, però se'ns oculta el perquè del seu comportament que conjuga amabilitat i atenció amb duresa i un punt d'antipatia.

Tota la vida, homes i dones de caràcter han imposat la seva voluntat a tort i a dret amb el seu mal caràcter i han exercit des de posicions de poder amb una actitud d'ordeno i mando, que xoca amb el lideratge femení, considerat molt més flexible, efectiu i empàtic que els sistemes jeràrquics imposants i dels quals en coneixem bons exemples dels dos sexes. No és ben bé això el que mostra Pétronille, bona esquiadora i personatge de gran resistència als embats.

Podria ser d'aquí però convindrà fer una introspecció tan realista com literària per identificar quin és el motiu pel que atribueix el seu caràcter explosiu a la seva procedència d'aquest país, tan pacífic. H

Historiadora



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT