PUBLICITAT

La llibertat perseguida

FRANCISCO MURO DE ÍSCAR

Manuel Azaña va escriure que «la llibertat no fa feliços els homes, els fa senzillament homes». La llibertat religiosa és una part essencial de l'home i aquí podem dir que les coses no milloren. Tot el contrari. Cada dos anys, Ajuda a l'Església Necessitada (AIN) fa un informe molt complet sobre aquest tema i la conclusió del que acaben de presentar és preocupant: la llibertat religiosa en el món ha entrat en una època de greu deteriorament. Hi ha 200 milions de cristians que viuen en països en els quals són perseguits, amenaçats o assassinats i altres 50 que resideixen en nacions on pateixen algun tipus de discriminació per la seva fe. A la llista d'Estats amb les violacions més greus de la llibertat religiosa predominen els països musulmans, però també les minories musulmanes pateixen un alt grau de persecució i discriminació, tant a les mans de governs musulmans –no hi ha pitjor falca que la de la mateixa fusta– com de governs dictatorials. I també els jueus segueixen patint discriminació a Europa. La persecució de minories religioses i el ressorgiment d'Estats monoconfesionals, estan provocant desplaçaments de població que han portat a una crisi internacional de refugiats. Aquest és un dels grans problemes a què ens enfrontem i al qual la comunitat internacional dóna l'esquena.

Muntar campaments de refugiats és una resposta humanitària, però no una resposta política als drets fonamentals d'aquests milions de persones. La llibertat religiosa es vulnera avui en 82 dels 196 països del món i en altres 35 la situació és «preocupant». Només ha millorat en sis. No sembla que puguem sentir-nos orgullosos de la nostra tolerància. Catorze dels vint països amb major grau de violació són islàmics i alguns gaudeixen d'alt crèdit polític internacional –l'Aràbia Saudita, Afganistan, Egipte, Iran, Iraq, Líbia, Maldives, Nigèria, Pakistan, República Centreafricana, Somàlia, Síria, Sudan i Iemen. Si creuem les xifres de comerç exterior dels països més lliures i poderosos d'Occident amb aquests vint països on la llibertat religiosa es viola genèticament, se'n duran més d'una sorpresa.

En els dos últims anys, la tendència és a pitjor. El terror d'inspiració religiosa que afecta els cristians, no només està molt estès sinó que s'incrementa cada dia. El fenomen d'analfabetisme religiós, ateisme i secularisme està creixent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT