PUBLICITAT

L'educació a casa

MIREIA PELLICER

L'educació, i en especial la dels infants i joves, és un tema que sempre m'ha preocupat i en el que he procurat intervenir-hi tant de forma voluntària com professional en la mesura que he pogut i sabut. M'agrada parlar d'educació com una qüestió que existeix en tots i cadascuns dels moments de la nostra vida, perquè en cada moment pots ser un referent, i en cada instant algú et transmet experiències que t'enriquiran.

Des de fa un temps però, em preocupa un aspecte que, si bé sempre he tingut present, m'adono que últimament es repeteix més freqüentment, i és el model d'educació de casa. Fa poc em va passar una cosa que em va fer enfadar molt i molt, un monitor amb el que treballava em va explicar que anant pel carrer estava renyant a un nen perquè s'havia escapat del grup i va haver de córrer a atrapar-lo, i un pare el va increpar arribant a dir-li «te voy a dar una paliza que te parto la boca si se repite» (cal dir que no era el pare del nen, simplement passava per allà).

En el munt d'anys que porto treballant en el món de l'educació (formal i no formal) no m'havia trobat mai amb una amenaça d'aquest tipus, de fet, ni d'aquest tipus ni de cap altre.

Entre el meu entorn d'amistats, hi ha força gent que ens dediquem a l'àmbit de l'educació, mestres, psicòlegs, educadors infantils, pedagogs, educadors socials, psicopedagogs, etc... I parlar d'educació és un tema força freqüent entre nosaltres.

També comencem a tenir una edat i hem pogut conèixer com a mínim un parell de generacions de pares, des de la nostra vessant professional. La cosa és preocupant, coincidim bastant en que els models educatius actuals que arriben des de casa, sovint no són els més encertats.

Què en podem esperar dels fills si pares i mares, referents més pròxims dels infants i que haurien de ser el principal agent educador, mantenen actituds totalment reprovables? Som conscients de la importància que tenen les nostres actituds, que el nostre dia a dia és un model a seguir pels més petits i que aquests repetiran? Tot moment, tota situació, tota circumstància educa i en té unes repercussions. Fem-nos tots plegats una mica més responsables i reflexionem entorn les conseqüències que això té en el nostre entorn. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT