PUBLICITAT

El que costa ser andorrà

RAMON MARGALEF

Diuen que hi ha andorrans de bragueta, de pota negra o pedigrí i aquells que oficialment –almenys quan va néixer el meu fill- són qualificats oficialment com nascuts a Andorra. Em pregunto que deu significar aquesta definició. És potser una categoria inferior abans d'arribar a ser un autèntic andorra? Sincerament, ho trobo pejoratiu.

De la mateixa manera que em sembla una exageració haver de residir 20 anys per autentificar –amb examen pel mig- que una persona se sent andorrana. DA es va tancar en banda a la rebaixa a 15 anys, i el Consell d'Europa recomana que siguin 10, un termini que segons el meu parer és més que raonable. Aquells que vénen amb la digna intenció de treballar i com a meta retornar al seu país d'origen no s'hi faran d'andorrans.

Aquell que emigra i arriba a les nostres muntanyes, s'integra i s'identifica amb el país no necessita cap test ni dues dècades. És com la doble nacionalitat. La prohibició és simplement un autoengany que només serveix per complaure els més reticents. Ai del dia en què el consolat espanyol publiqui els noms del cens electoral! La població amb passaport andorrà quedaria disminuïda en un percentatge que no m'atreveixo ni tan sols a fer una estimació.

El meu fill –nascut a Andorra- acaba de renovar el seu passaport. 32,16 euros ens han clavat al Servei de Tràmits pel nou document, amb el desvergonyiment que a la factura s'indica que l'IGI és zero. Només faltaria, ja són prou ridículs aquests 16 cèntims, i posats a fer quedaria millor arrodonir el preu. Calculadora en mà em surt que al meu fill –és a dir a mi- li costarà 578,88 euros –em plau també posar-hi els cèntims- arribar a ser andorrà de debò.

Calculadora en mà –una altra vegada– em sortia molt més econòmic optar pel passaport espanyol, que té una vigència de cinc anys. Facin comptes vostès. Per cert, el meu fill se sap la lletra del Gran Carlemany que va cantar quan el Cor de Petits Cantors era nacional. Als 18 anys decidirà el que no li van deixar decidir quan va néixer a l'Hospital de Meritxell.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT