PUBLICITAT

Pendents de l'estrès

CARMEN TOMÁS

La setmana ha transcorregut a la borsa sense sobresalts per al conjunt del selectiu espanyol. Els guanys han estat del 3,8% i han sobrepassat amb claredat els 10.300 punts. Diverses han estat les causes d'aquesta relaxació. D'una banda, les millors dades provinents de l'economia alemanya i l'altra, els bons resultats que en general estan presentant les empreses. Per descomptat, com no, atents els inversors a les fitxes que pugui moure el president del BCE ia les proves dels tests d'estrès a la banca europea, els resultats es coneixeran avui diumenge. Cal dir en tot cas que l'agència de notícies Bloomberg ha avançat que la banca espanyola hauria superat «àmpliament» les proves, que han estat les més exigents de les realitzades fins ara.

Cal anotar la impressionant caiguda registrada aquesta setmana per les accions d'eDreams, la negociació van haver de parar les autoritats borsàries en caure fins a un 60 per cent. Després de trencar les negociacions per a la venda de bitllets d'Iberia i British Airways a través de l'operadora, han aconseguit tancar un acord en les últimes hores, el que sens dubte influirà dilluns a les accions d'eDreams.

Pel que fa a l'economia espanyola, aquesta setmana el Banc d'Espanya va fer públic el seu informe trimestral. En ell, el banc emissor xifra en un 1,7 % la seva previsió de creixement del PIB per a aquest any i del 2 per cent per al que ve. Durant el trimestre passat, l'economia espanyola hauria crescut 0,5%, una dècima menys que en el segon trimestre i no descarta que assistim a una certa desacceleració per la marxa dels nostres millors socis europeus. Precisament l'agència de qualificació Fitch ha confirmat el ràting d'Espanya i revisa a l'alça, fins al 1,7%, la previsió de creixement per a l'any vinent. Posa en dubte, però, el compliment del dèficit públic el 2015 en unes tres dècimes.

També aquesta setmana es van publicar les dades de l'EPA del tercer trimestre. Dades bons que confirmen que l'economia espanyola crea ocupació amb taxes de creixement baixes. A més del turisme, cal anotar que s'han creat més de 70.000 llocs de treball a la indústria i que efectivament es van fer més contractes temporals que fixos, però més a jornada completa que per hores. Uns números esperançadors, tot i que encara hi hagi a Espanya 5,4 milions d'aturats pels quals caldrà seguir treballant i buscant fórmules perquè com més aviat s'incorporin al mercat laboral.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT