L'acord amb la UE
- La nacionalitat andorrana tindrà una homologació europea eliminant les barreres actuals
Politòleg i Comunicació política
- Foto:
L'Acord d'Associació amb la Unió Europea, és un dels temes que monopolitza el debat, tot i contraposar visions diferents. Cal tenir en compte, que l'Acord d'Associació ve d'una negociació llarga entre Andorra i la UE, iniciada als anys noranta. Tant la Unió Europea com Andorra, han mostrat un interès per poder caminar conjuntament en un futur tot i respectar l'especificitat andorrana. No podem obviar, que aquest acostament està estretament lligat amb la signatura de convenis de no doble imposició i l'obertura econòmica, on en ambdós casos el nou marc fiscal té un paper rellevant. En aquest sentit, el teixit empresarial andorrà, de la mateixa manera que els nous empresaris obtingut amb l'obertura econòmica, gaudiran d'una homologació europea per poder ser competitius a l'exterior.
La por envers la globalització i participació al mercat interior de la UE, alimenta el debat pessimista i no deixa entreveure que Andorra no es pot quedar estancada entre les seves muntanyes. Hem d'alinear-nos al projecte comunitari fent respectar el nostre caràcter de microestat.
L'Acord d'Associació, ens aportarà diversos beneficis, on podrem presentar un nou model de creixement dins d'un marc de relació amb la UE que permetrà el creixement de nous sectors per poder ser competents en un món globalitzat. Com també, ens dotarà d'una major seguretat jurídica, alhora que ens beneficiarem dels programes de la UE.
En l'àmbit educatiu, els estudiants tindran oportunitats d'estudiar a l'estranger, més enllà de les propostes actuals, per poder tenir un jovent preparat pel futur, que de ben segur serà un actiu immens per Andorra. D'altra banda, els andorrans podran accedir al mercat laboral de la UE, més enllà dels acords trilaterals, sense cap mena de problemes d'immigració. Finalment, les empreses andorranes podran exportar serveis i fomentar l'intercanvi, que afavorirà la diversificació econòmica. Això, continuarà afavorint el model andorrà que tindrà una fiscalitat privilegiada del 10% dins el mercat interior de la UE. Per tant, la nacionalitat andorrana tindrà una homologació europea eliminant les barreres actuals que perjudiquen els andorrans.
Així doncs, la por de certs col·lectius envers aquest procés de canvi ens portarà a un model obsolet que té un final agònic. Aquest temor, és comparable al que experimenta Rodolfo, a l'òpera La Bohème de Puccini, que el fa allunyar de Mimi mentre aquesta pateix una mort lenta i dolorosa.
Per a més informació consulti l'edició en paper.