PUBLICITAT

Pendents de l'ebola

CARMEN TOMÁS

L'alentiment del creixement de l'eurozona, amb especial preocupació a França i Itàlia, i la por a les possibles conseqüències econòmiques de l'ebola han trencat la ratxa a la borsa espanyola. Només en aquesta fatídica setmana, l'IBEX ha caigut un 4%, tot i que encara conserva guanys en el que va d'any, cosa que no passa, per exemple, en la borsa alemanya. El govern alemany ha rebaixat les previsions de creixement de l'economia, perspectives que al costat de les de França i Itàlia ja havien refredat l'informe de tardor de l'FMI, encara que millorés les previsions per a Espanya. En tot cas, no hi ha ningú que no estigui preocupat per l'efecte que pugui tenir sobre l'economia de l'eurozona i per tant en la mundial, l'empitjorament de l'estat de salut dels grans d'Europa.

A més d'aquesta preocupació, aquesta setmana passada també va planejar sobre el mercat l'efecte econòmic que pugui tenir el cas d'ebola detectat a Espanya i la propagació del virus al món. Aquests dies vèiem com en la borsa espanyola empreses del sector turístic perden molts milions de capitalització. Ara bé, és una cosa passatgera motivada per la por inicial, o cal estar preocupats en el curt i mitjà termini? Daniel Lacalle, flamant vicepresident de Pimco, escrivia a propòsit d'aquest assumpte que «el que l'ebola posa de manifest és la fragilitat del sistema, qualsevol problema inesperat pot posar en perill la feble recuperació i punxar la bombolla d'eufòria creada per l'expansió monetària».

Caldrà esperar el comportament dels mercats. La por i la incertesa poden seguir llastant els índexs. En l'econòmic, el BCE insisteix que té un «as» a la màniga i insta els països a reformar els mercats laborals per ser més flexibles i provocar més mobilitat interregional i transfronterera en les economies de l'eurozona. Draghi creu que així es podria reduir el risc que l'atur es converteixi en atur estructural. A Espanya, cal esperar fins al proper dia 23 per conèixer l'EPA, tot i que les perspectives publicades per la patronal de treball temporal auguren que en el tercer trimestre s'haurien creat 159.000 llocs de treball. Xifres que indicarien un canvi de tendència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT